Strauss-Kahn tvingas till civilrättsligt mål

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

New York-domaren vägrade
f d IMF-bossen immunitet

Foto: AP

Sexskandalerna kring förre IMF-chefen tar aldrig slut.

Dominique Strauss-Kahn står i veckan inför ett civilrättsligt mål om våldtäktsskandalen i New York.

Dessutom utreds han för grovt sexvåld på ett lyxhotell i Lille.

Han var en firad chef för IMF, Internationella valutafonden, med siktet inställt på att bli Frankrikes nästa president, påhejad av den franska vänstern samt sin fru sedan många år tillbaka.

Men planerna avbröts 14 maj 2011 när flygplatspolisen på John F. Kennedy i New York dök upp med handfängsel.

Anmäld av städerska

Strauss-Kahn anklagades för att ha våldfört sig på en städerska på hotell Sofitel och lämnade en kort tid efter uppståndelsen sin post på IMF. Fransmannen  hävdade först att han var oskyldig, sedan att hans affär med städerskan visserligen var "ett moraliskt misslyckande" som han skulle ångra livet ut men inte brottslig.

I veckan ska Strauss-Kahns advokater i New York försvara honom i det civilrättsliga mål som städerskan driver mot honom.

Nekad immunitet

Fransmannen hade åberopat diplomatisk immunitet för att slippa målet men en domare i New York nekade honom det med motiveringen att han redan hade sagt upp sig från IMF när stämningen kom.

63-åringen friades i augusti från själva brottsanklagelserna sedan städerskans trovärdighet ifrågasatts, men skandalerna fortsatte.

• Efter New York-skandalen vittnade flera kvinnor som arbetat med Strauss-Kahn om hans flirtande.

• En kvinnlig författare gjorde en våldtäktsanmälan som senare lades ner på grund av preskriptionstiden.

• Han delgavs i mars misstanke om delaktighet i avancerad koppleriverksamhet, den så kallade "Carlton-affären" i Lille men släpptes mot en borgen på 100 000 euro.

Strauss-Kahn har medgett att han deltagit i flera av festerna men ovetande om prostitutionen och att han förföljts för sin liberala livsstil.

Lämnat in motstämning

Åklagaren har meddelat att han tänker bevisa att Strauss-Kahn visste att orgierna var arrangerade av hallickar och betalades med falska företagsfakturor.

I ett sista försök att rädda sitt redan skamfilade rykte som sexmissbrukare svarade fransmannen i maj med en motstämning mot New York-städerskan på en miljon dollar för att hon kostat honom IMF-jobbet och "andra professionella möjligheter".

I en ny bok av en Le Monde-journalist hävdas dock att varken förre presidenten Sarkozy eller nuvarande Holland någonsin sett Strauss-Kahn med sin liberala livsstil på bland annat Paris swingersklubbar som någon trovärdig konkurrent.

Publicerad: