Nyheter

Nu har de slutit fred

Av: 

Elisabeth Marmorstein

Pär Karlsson

NYHETER

Göran Hägglund (KD) har förlåtit Kent Persson (M) för fadäsen som skapade alliansbråket.

Men KD-ledaren beklagar Moderaternas dominans.

– Det är vi andra partier som tagit stryk under resans gång, säger han.

Det var en sargad allians som mötte oppositionen under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Partiledarna var måna om att visa upp en enad front men de senaste dagarna har splittringen blivit tydlig.

Det började i söndags när Moderaternas partisekreterare Kent Persson lanserade ett förslag om en särskild tillsynsmyndighet för äldrevården. Problemet var att en sådan myndighet redan är på gång – på Göran Hägglunds socialdepartement.

Attackerade på Twitter

Det hela ledde till att Hägglund attackerade Persson på Twitter och anklagade honom för idéstöld. Flera alliansföreträdare har sedan dess kritiserat Persson.

Men efter debatten slog Hägglund fast att han förlåtit den moderate partisekreteraren.

– Vi har träffats och pratat en stund. De har fortfarande inte presenterat sitt slutförslag men det får de naturligtvis göra.

Men bråket mellan Hägglund och Persson är inte det enda som drabbat alliansen de senaste dagarna.

I tisdags lanserade Jan Björklund (FP) än en gång förslaget om ett språkkrav för medborgarskap. Han fick direkt mothugg från flera av de andra alliansparterna.

Enligt Aftonbladets källor finns det en oro i de mindre partierna för att Moderaterna ska få en ännu mer dominerande ställning.

”Vi andra har tagit stryk”

Och bland de moderata riksdagsledamöterna finns en förhoppning att partiet ska profilera sig hårdare med sina egna förslag.

Enligt Göran Hägglund måste de mindre allianspartierna nu arbeta hårdare för att få en skarpare profil.

– Moderaterna har tjänat på att vara uttrycket för alliansen i kraft av sin storlek. Det är vi andra som tagit stryk under resans gång, säger han.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är det fullt naturligt att allianspartierna är oense ibland.

– Vid sidan av att bära regeringsmakten lämnas lite utrymme till att partier kan tycka lite olika. Jag tror svenska folket har sett att vi förenar det med att också kunna ta gemensamt ansvar för beslutsfattandet, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter