Polisman träffad av knallskott i ansiktet

Av: Johanna Hellsten, Anders Munck, Pontus Ahlkvist, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera gripna eller omhändertagna

Counterjihad-rörelsen, en antimuslimsk rörelse, höll i dag en demonstration på Norra Bantorget i Stockholm.

Hundratals motdemonstranter försökte störa manifestationen stämningen blev hotfull - en polisman träffades av ett knallskott i ansiktet.

Hundratals poliser, kravallutrustade hästar, piketer och specialfordon är ännu på plats vid Norra Bantorget där manifestationen pågick. Hela torget och närliggande gator spärrades av under eftermiddagen.

Hundratals motdemonstranter

Flera hundra motdemonstranter samlades tidigt i ett hörn vid Norra Bantorget och skanderade ”Stoppa rasismen”.

Några motdemonstranter sköt raketer och kastade smällare mot polis och mot platsen där Counterjihad-rörelsen hade sitt möte.

Vid 14.20-tiden träffades en polisman av ett knallskott. Han bars iväg av kollegor och ska inte vara allvarligt skadad.

– Han kunde resa sig sedan och ta sig till bilen, säger Pontus Ahlkvist, Aftonbladets utsände.

"Kontroll på situationen"

Vid 14.30 uppgav polisen att ett antal personer gripits eller omhändertagits efter att ha försökt ta sig in på det avspärrade området vid Norra Bantorget.

I det motsatta hörnet höll högerextrema sitt möte. Ett tiotal personer lyssnade till olika talare för det anti-islamistiska nätverket.

Polisen bildade tidigt en mur mellan grupperna. Enligt talesmannen Hesam Akbari hade de kontroll över situationen under dagen.

Antimuslimsk manifestation

I spetsen för demonstrationen gick English Defense League, EDL, och den svenska grenen Swedish Defense Leauge, SDL. Enligt deras ansökan till polisen skulle omkring 200 personer att närvara, det blev dock klart färre.

Flera olika grupperingar - till exempel Stoppa EDL, Queers Against Pinkwashing och diverse vänstergrupper - har uppmanat till motdemonstrationer på internetsajter som exempelvis Motkraft.

Risk för konfrontation

Flera hundra motdemonstranter var plats. Bara en grupp, Stoppa nazismen, hade enligt polisen fått tillstånd för en motdemonstration.

– Vi är här för att protestera mot nazisterna, stoppa EDL (English Defence League) ropade en av motdemonstranterna i en megafon.  

Isak Nygren, talesman för Swedish Defense League, säger till Aftonbladet att det är en slump att rörelsens demonstration sammanfaller med Pride. Enligt honom är skälet till demonstrationen att rörelsen vill ”uppmärksamma terrordådet i Stockholm 2010”.

Publicerad: