Ovationer för första talet som partiledare

avLisa Röstlund

Tackade Juholt och bekände sig som feminist

Klockan 12 valdes Stefan Löfven till ny partiordförande för Socialdemokraterna.

– Jag är nervös, det kan jag övertyga er om, sa han under sitt första partiledartal.

Publiken skrattade och applåderade åt Löfven, som hyllade Juholt och deklarerade att han är feminist.

– Tack så hemskt mycket. Jag är egentligen för blödig för sådant här, sa Stefan Löfven när han klev fram inför sina partikollegor och pressuppbådet som samlats på Fotografiska museet i Stockholm för att se honom väljas.

– Jag känner mig naturligtvis väldigt hedrat och nervös. Göran Persson sa tidigare "om du inte är nervös så blir jag nervös". Jag är nervös, det kan jag övertyga er om, fortsatte han.

Tackade Juholt

Han inledde sitt halvtimmeslånga första tal med att tacka partiet för förtroendet och uppdraget kallade han "det finaste en socialdemokrat kan få".

På första bänk satt de gamla partiledarna på rad: Håkan Juholt, Göran Persson och Ingvar Carlsson.

Stefan Lövfen inledde sitt anförande inför, det hittills första öppna mötet som hållits av partistyrelsen, med att tacka dem var och en.

Håkan Juholt liknade han vid den legendariske S-agitatorn August Palm.

– Jag vill rikta ett stort tack till min företrädare Håkan Juholt. Du har tillfört arbetarrörelsen självförtroende. Du ska ha ett stort erkännande för det du har gjort. Jag ser fram emot att du är med och bidrar till vårt parti.

Löfven tackade Göran Persson för att ha tagit ansvar och skapat "ordning och reda" i svensk ekonomi - något han menar att Moderaterna nu tar åt sig äran för.

Ingvar Carlsson tackades för sitt svåra arbete som tog vid efter Palmes död. Löfven skickade också en personlig hälsning till Lisbeth Palme:

– Olof Palme grundlade min förståelse för betydelsen av internationellt arbete. Jag glömmer aldrig ett besök på Hägglunds i Ö-vik. Jag som ung, ni förstår hur stort det var.

"Jag är feminist"

Skratt blandades med andaktsfull stämning när han beskrev sin syn på S framtid.

– Vi är Sveriges största och jag vågar påstå bästa parti. Politik är svårt och ibland väldigt hårt. Men trots uppförsbacken känner jag tillit till vårt parti. Det är bara vi tillsammans som kan ge människorna förtroende tillbaka för S.

Han deklarerade också att han är feminist.

– Jag är feminist. Det går inte att tro på människors lika värde och inte tro på jämlikhet mellan kvinnor och män. Vem du än är kommer vi socialdemokrater stå upp för dina möjligheter. Vi vet att din frihet och dina möjligheter är också förutsättningen för min.

Han påpekade att fler jobb är det viktigaste.

– Det är också min viktigaste prioritering. I ett läge där Sverige har hög arbetslöshet prioriterar vi utbildning och forskning i stället för sänkt restaurangmoms, sa han under rop och applåder.

"Sticker ut genom att inte sticka ut"

Efter talet uttryckte många av åhörarna sin uppskattning. Ibrahim Baylan sa till Aftonbladet:

– Det var ett väldigt bra tal. Det märks vilken kunskap han har.

Göran Persson sa:

– Han kommer att sticka ut, just därför att han som person inte sticker ut.

– Jag tvivlar på att Alliansen går fram som en särskilt enad allians i nästa val, säger Göran Persson som också tror på ett nyval.

– Jag tror på ett nyval. Det kan snabbt bli en total scenväxling. Det finns flera frågor som är så besvärliga att de pockar på en lösning för den sittande regeringen.

"Jobben går före kärnkraftsavvecklingen"

Under presskonferensen efter talet fick Löfven svara på frågor om hans uttalade feminism och då lovade han tätare lönekartläggningar.

– Det är en viktig fråga, säger han.

På frågor om kärnkraftspolitiken sa Löfven:

– Partikongressen har fattat beslut om att utveckla kärnkraften – men aldrig till priset av jobben. Det låter vi det aldrig gå till. Och klarar vi energiförsörjningen? Den avvägningen måste vi göra.

Löfven föreslog en blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken i Sverige:

– Det är vad företagen och industrin efterfrågar. Vi behöver se över hela vår energiförsörjning: sol, vind och vattenkraft. Sedan får vi se om vi behöver det här energislaget också.