Nyheter

”M öppnar för lag om partibidrag”

Av: 

Nina Svanberg

NYHETER

Nu ändrar sig moderaterna om partibidraget.

M ställer sig bakom en lagstiftning om att offentliggöra vilka som skänkt pengar till partiet.

– Vi är nu beredda att lagstifta kring de politiska partiernas finansiering, säger partisekreterare Sofia Arkelsten.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten skriver i en debattartikel på Svd.se att partiet nu svängt i frågan om lagstiftning om partibidragen.

"Vi har lyssnat in den kritik som funnits kring hur partier finansierar sin verksamhet", skriver hon i en debattartikel på Svd.se.

Enligt henne har partiet "tagit människors oro på allvar" och bestämt sig för att en lagstiftning är den bästa vägen att gå.

"Moderaterna är nu beredda att lagstifta kring de politiska partiernas finansiering. En lagstiftning på området är enligt oss det bästa sättet att långsiktigt och förutsägbart värna den öppenhet människor har rätt att kräva av politiska partier", skriver hon på svd.se.

Hård kritik

Frågan om partierna enligt lag ska tvingas redovisa alla sina bidrag har länge varit en stridsfråga. I april fick Sverige hård kritik av Europarådets organ för korruptionsövervakning, som konstaterade det endast är Sverige, Malta, San Marino och Schweiz i Europa som saknar en sådan lagstiftning.

Imorgon torsdag ska partibidraget diskuteras ytterligare. Då träffas partisekreterarna från samtliga riksdagspartier för att diskutera frågan.

Jämtin välkomnar initiativet

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin välkomnar Moderaternas omsvängning.

– Det är mycket glädjande. Det verkar som om vårt strategibyte haft effekt. Vi ville få till stånd samtal mellan partisekreterarna, inte om vi ska ha lagstiftning, utan hur den ska se ut. Jag ser fram emot de här samtalen, säger Jämtin till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: