Nyheter

Skoltillstånd säljs på Blocket

Av: 

Ivar Nilsson

NYHETER

Just nu ligger ett tillstånd att starta en friskola i Malmö ute till försäljning till högstbjudande på Blocket.

Ett kryphål i lagen gör att köparen slipper granskning av Skolinspektionen.

”Oacceptabelt”, menar en miljöpartist.

Ett kryphål i lagen gör det möjligt för den som vill starta en friskola att undvika Skolinspektionens granskning, skriver Svenska Dagbladet på nätet. Tillståndet som just nu ligger ute till försäljning på annonssajten Blocket gäller möjligheten att starta en grundskola i Malmö med plats för 180 elever. Skolans namn är redan bestämt i tillståndet, men köparen får välja lokaler och anställa lärare och annan skolpersonal. Tillståndet gäller från och med höstterminen i år.

”Om du vill slippa allt byråkratiskt krångel för att ambitiöst och seriöst starta en skola, så är detta ett fantastiskt tillfälle”, står det i annonsen som nu har tagits bort sajten.

Slipper granskning

Trots att köparen på detta sätt slipper Skolinspektionens granskning så är försäljningen enligt inspektionen själva helt laglig eftersom tillståndet innehas av ett aktiebolag.

– Det finns ingen skyldighet att rapportera till oss om aktierna i ett företag som har tillstånd att driva en friskola säljs vidare. Det är företaget som har tillstånd att driva skolan, och därmed är huvudmannen fortfarande densamma, säger Anna Sundberg, chef på enheten för tillståndsprövning på Skolinspektionen, till Svd.se.

Företagsförmedlaren, som ansvarar för försäljningen, säger att det bara säljer till en seriös aktör med erfarenhet från skolvärlden. Flera köpare ska redan ha hört av sig.

– Köparen måste ha pedagogisk erfarenhet och måste uppfylla de krav som står i tillståndet. Vi säljer inte till vem som helst, säger han till Svd.se.

Anledningen till försäljningen uppges vara att säljarna själva inte har möjlighet att driva skolan.

”Oacceptabelt”

Miljöpartiets skolpolitiske talesperson, Jabar Amin, är upprörd över annonsen.

– Det är helt oacceptabelt att det kan gå till så här. Det är en sak om man har drivit skolan i några år och sedan inte orkar mer, men här har man inte ens startat upp verksamheten. Vi måste få till en regeländring, för det här är rent horribelt, säger han till Svd.se.

Han får medhåll från Rossanna Dinamarca, Vänsterpartiets skolpolitiske talesperson.

– Det här låter väldigt väldigt konstigt. Det är helt orimligt att en person först söker tillståndet och när man väl har fått det så säljs det vidare. Det är något man måste se över, säger hon till Svd.se.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: