Nyheter

Så kan Assange fly från London

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Den brittiska polisen kommer att gripa Julian Assange så fort han sätter foten utanför dörren till den ecuadorianska ambassaden – trots landets besked om asyl.

Här är Wikileaksgrundarens ­fyra flyktvägar för att slippa en ­utlämning till Sverige.

SKAFFA DIPLOMATPASS

De ecuadorianska myndigheterna ger Julian Assange ett nytt jobb – som diplomat. Med hjälp av den diplomatiska immuniteten skulle Wikileaks-grundaren kunna komma undan ett gripande. Det som talar emot flyktvägen är att värdlandet (Storbritannien) måste godkänna alla diplomatiska utnämningar. Det kan Julian Assange inte hoppas på.

BLI FN-AMBASSADÖR

Ecuador utnämner Julian Assange till sin FN-ambassadör – ett riktigt toppjobb som diplomater som Jan Eliasson och Sverker Åström tidigare haft för Sveriges räkning. Med titeln FN-ambassadör skulle Assange ha rätt att resa till FN-högkvarteret i USA, och därifrån vidare till Ecuador.

– Ur hans perspektiv vore det som att kasta sig rätt in i lejongapet, juristen Carl Gardner till AFP.

SMITA FRÅN AMBASSADEN

Londonpolisen har vaktat utanför ambassaden sedan Assange gömde sig där i juni. Ett något vanskligt alternativ kunde vara att smita förbi poliserna, beblanda sig med folkmyllret på varuhuset Harrods, och ta sig till ett privat flygfält eller en avlägset belägen hamn.

BLI UTSMUGGLAD MED DIPLOMATPOST

Diplomatiska handlingar och föremål fraktas i så kallade diplomatsäckar. De omfattas av Genèvekonventionen och får inte öppnas eller kvarhållas av andra stater. Därför kunde Julian Assange krypa in i en diplomatsäck och bli körd till en flygplats eller en hamn.

Kruxet är att de brittiska myndigheterna har rätt att öppna diplomatsäckarna om de innehåller något misstänkt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert: