Förnedrade – av busschauffören

NYHETER

Busschauffören skällde ut Petra, 42, i högtalaren

1 av 2 | Foto: Dåligt bemötta I går skrev Aftonbladet om hur familjen Goldschmidt slängdes av bussen när dottern grät. Nu berättar fler om dåligt bemötande på Stockholms bussar. Petra, 42, är en av dem: ”När jag klev av satte chauffören fingret mot huvudet som om jag var dum i huvudet”, säger hon. Foto: Jerker Ivarsson

Hela familjen blev avslängd från bussen när den tvååriga flickan började gråta. Det be­rättade Aftonbladet i går.

Nu vittnar många resenärer om att de blir dåligt bemötta av busschaufförer i Stockholm.

Petra, 42, blev utskälld för att hon plingade för sent när hon skulle kliva av.

I går berättade Afton­bladet om när Michael, Rebecka och deras två döttrar åkte med en SL-buss mellan Sundbyberg och Odenplan. Under resan blev deras dotter Jordan, 2, ledsen och började gråta.

Då blev busschauffören vansinnig, började skrika på familjen – och vägrade köra vidare.

– Det var otroligt kränkande, sa Michael till Aftonbladet i går.

SL, som uppger att ärendet fått stor uppmärksamhet under dagen, hänvisar alla frågor till entrepre­nören Keolis som kör SL:s bussar i Stockholm. Där säger man att utredningen har tagits upp på nytt efter Aftonbladets artikel.

Ber familjen om ursäkt

– Den förra utredningen nådde uppenbarligen inte hela vägen. Vi tar händelsen på stort allvar och vi vill be hela familjen om ursäkt, säger Ted Stridsberg, som är ansvarig för Keolis busstrafik i Stockholms län.

Vad händer nu?

– Eftersom vi just dragit i gång en utredning så kan jag inte gå in på några detaljer. Vi har många busschaufförer och resenärer och ibland går det tyvärr snett, säger Ted Stridsberg.

Sedan gårdagen har nya berättelser från personer som känt sig kränkta på bussar i Stockholm vällt in till Afton­bladet. En av dem är Petra, 42, i Täby. Vid ett tillfälle när hon satt på en buss i Huddinge plingade hon enligt busschauffören för sent – varpå han började skälla ut henne i högtalarsystemet.

– När jag klev av började han skrika på mig och satte fingret mot huvudet som om jag var dum i huvudet.

Eva, 61, blev avslängd från bussen mellan Skarpnäck och Stockholm efter att hon klagat när chauffören pratade i mobil och styrde bussen med ena handen.

– Han körde ryckigt och satt och pratade högt i telefon. Det var obehagligt, säger hon.

Fick aldrig förklaring

Busschauffören blev enligt Eva förbannad, stannade bussen och tillkallade polis – sedan var resan över.

– De tyckte att bussen var chaufförens territorium och att jag skulle kliva av. Jag fick aldrig någon förklaring från SL, säger hon.

Läsarnas värsta bussminnen

Eva Lindqwister

■ ■ Jag blev avslängd av bussen för att jag klagade på att chauffören pratade högt i sin mobiltelefon med ena handen och körde med den andra. Det kändes oerhört osäkert. Han stannade bussen, vägrade köra vidare och kontaktade polisen som kom och sa att chauffören är den som bestämmer vilka som skall åka, att det är hans ”territorium”. Jag fick gå av och vänta på nästa buss. Ska det vara så här?

Gun Häfner

■ ■ Något liknande hände mig och min familj på flygbussarna i juni. Vi kom hem sent från Sardinien och väl på Skavsta var chauffören mindre pigg på att öppna bagageluckan på andra sidan åt oss. När jag med min son (ett och ett halvt år gammal) på armen gick in och tänkte ta platser på fjärde raden skrek chauffören “Där får ni inte sitta”. När jag undrade varför så sa han att ungen kunde börja skrika. ”Men han är ju knäpp tyst” sa jag ”och min man blir lätt åksjuk”. ”Här får ni inte sitta” var hans svar. Vi fick med svansen mellan bena gå längst bak med vår lilla kille som var knäpptyst hela resan. Jag anmälde detta till ansvarig på flygbussarna men fick aldrig någon feedback.

Maria Unger

■ ■ Häromdagen skulle jag rulla av min mamma i rullstol och bad dem köra nära vägkanten för att vi skulle kunna komma av. När vi skulle gå av släppte chauffören på folk först. Jag gick då fram till honom och ”tackade” för hjälpen. När han körde i väg tecknade han med sitt finger mot mig att jag var dum i huvudet. SL har aldrig bett om ursäkt när jag ringt dem.