På plats i krigets Syrien

NYHETER

Läkare utan gränser driver hemligt sjukhus

1 av 4

Utländska hjälporganisationer är förbjudna i krigets Syrien.

Men Läkare utan gränser har i hemlighet byggt upp ett sjukhus nära fronten.

Knappt en mil från en av inbördeskrigets många fronter har Läkare utan gränser förvandlat en tom villa till ett fältsjukhus, skriver VG. Exakt var någonstans i landet vill inte organisationens företrädare berätta – det enda de kan säga är att sjukhuset ligger på rebellkontrollerat område. De sju internationella sjukvårdarna är i landet illegalt. Tillsammans med 50 syriska fältarbetare gör de sitt bästa för att hjälpa sårade.

– De första patienterna ankom sjukhuset den 22 juni, dagen efter att vi öppnade, säger den franska läkaren Anna Nowak till tidningen.

Behandlar båda sidor

Hon är nyss hemkommen efter att ha hjälpt skadade i över två månader. Både regeringstrupper och rebeller har behandlats på det lilla sjukhuset med tolv sängar och en operationssal. Hittills har över 300 personer fått hjälp.

– De flesta har skador från kulor, granater och bomber. Patienterna kom ofta långt bort ifrån och riskerade att dö av sina skador på väg till oss, säger hon.

Vill öppna fler sjukhus

Hjälporganisationen har försökt att öppna upp fler sjukhus på områden som kontrolleras av Assadregimen men utan framgång.

– Vi gör inte någon åtskillnad på vem vi hjälper men vi förbjuder vapen inne på sjukhuset, säger Kyrre Lind, styrelseledamot i norska Läkare utan gränser.

Enligt Malin Lager, pressekreterare i svenska Läkare utan gränser, har inga svenskar deltagit i insatsen hittills.