Morden på Utøya

Fängelse eller vård för Breivik?

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

OSLO. Terje Tørrissen och Agnar Aspaas observerade Anders Behring Breivik i tre veckor. De är säkra på sin sak – han är fullt tillräknelig för sina gärningar. Men har de blivit lurade av massmördaren?

Breivik i rätten.

Breivik i rätten.

Foto: AP

Hjärnornas kamp fortsätter i Oslo tingsrätt. Frågan är fortfarande, är Breivik galen eller inte? Fängelse eller vård? När den första rättspsykiatriska rapporten av Breivik, 33, gjord av Synne Sørheim och Torgeir Husby offentliggjordes utbröt ett ramaskri. Inte bara från Breivik själv, som menade att 80 procent av innehållet i rapporten var en lögn, men även från anhöriga och överlevande.

Gav diagnosen schizofreni

De båda psykiatrikerna gav Breivik diagnosen paranoid schizofreni, och mannen som mördat 77 personer skulle därmed inte kunna dömas till fängelse. Men snart beslutades det om att en ny undersökning skulle göras. De båda erfarna psykiatrikerna Terje Tørrissen och Agnar Aspaas kallades in och tillbringade totalt 37 timmar med Anders Behring Breivik. De kom fram till rakt motsatt resultat. Breivik är, menar de, fullt tillräknelig. Han lider av en narcissistisk personlighetsstörning men det finns ingenting som hindrar att han döms till fängelse.

– Vi har inte hittat några tecken på psykos, sa de när deras rapport offentliggjorts.

Aspaas och Tørrisens rapport har under den långa rättegången fått stöd från ett stort antal experter kallade av både åklagarna och försvaret. Breivik har suttit rasande i sin stol i sal 250 när han fått höra experter ställa alternativa diagnoser på honom, som Aspergers syndrom och Tourettes, men experterna har ändå varit eniga med hans egen bild: Han är inte tillräckligt galen för att slippa fängelse. Frågan många ställer sig är dock om Breivik lurade det andra rättspsykiatriska teamet.

En galnings verk

När han mötte dem hade han inte bara fått läsa tidningar och se på tv och därmed se hur hans dåd togs emot av omvärlden, han hade även fått läsa den första rättspsykiatriska rapporten som kom fram till det han fruktar mest – att det som hände den 22 juli var en galnings verk. Breivik sa till de två nya psykiatrikerna att han ångrade sin pompösa framtoning och att han insåg att han verkat galen.

Den  rättsmedicinska kommissionens chef Karl Heinrik Melle, som vittnade förra veckan, menar att det gjorde sitsen svårare för det andra teamet.

– Det finns en möjlighet att Breivik medvetet ändrat sitt sätt att svara under den andra bedömningen, sa han förra veckan i rätten.Han säger att även om det är svårt att dölja en sjukdom som paranoid schizofreni under 37 samtalstimmar så är det möjligt.I dag ska Terje Tørrissen och Agnar Aspaas höras om den andra rapporten och sin diagnos.

Aftonbladet bevakar live – hela dagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik