Nasa-grafik visar den globala uppvärmningen

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Har du 26 sekunder över?

Luta dig tillbaka och se då den globala uppvärmningen av jorden över 131 år.

– Det är dramatiskt, säger Michael Thjernström, professor i meteorologi.

National Aeronautics and Space Administration, Nasa, har animerat temperaturvariationer på jorden.

Den blå färgen visar var det har varit kallare än genomsnittet för perioden 1951-1980, medan de röda färgerna visar var det har varit varmare.

Under den perioden tog utsläppen av växthusgaser fart och temperaturen steg.

– Det är dramatisk utveckling. Från mitten av 60-talet till 70-talet så är det mycket som händer. Vi är rätt övertygade om att det är effekten av att vi släpper ut fossila bränslen, säger Michael Thjernström, professor vid meteorologiska institutionen på Stockholms universitet..

"Stora skillnader"

Nasas animering börjar med år 1884. Sedan dess har medeltemperaturen stigit med 0,8 grader. Två tredjedelar av ökningen har varit under de senaste tre decennierna, enligt NASA.

– Det är ett globalt medelvärde. Det kan vara mer på vissa platser. Många rycker på axlarna åt 0,8 grader. Det kan betyda väldigt stora skillnader regionalt och leda till problem för samhället, säger Michael Thjernström.

Det har vi redan sett prov på, menar Thjernström, med översvämningar i Pakistan, kallare vintrar i Ryssland och varmare somrar i Grekland.

Isfritt Arktis

Enligt Michael Thernström är det här bara början. Experter räknar med att Arktis någon gång mellan 2030 och 2060 är isfritt under sommartid.

Och före 2050 så har vi fått en två graders temperaturökning.

– Vi kan minska utsläppstakten och komma till en nivå som är acceptabel. Men vi klarar inte att komma under den tvågradersökning som alla säger. Det är osannolikt. Men övertid kan vi få bukt med det. Vi helt enkelt måste, säger Michael Thjernström.

Publicerad: