Nyheter

”Jag tvingades vara hans slav”

Av: 

Lennart Håård

NYHETER

I fyra år levde Annika, 26, med mannen som lurade Försäkringskassan på 14 miljoner kronor ­genom att påstå att han var ­invalid.

Hon var hans personliga assistent – och blev hans flickvän. Nu berättar hon för första gånget om åren med ”Rullstolsmannen”.

– Jag var hans slav.

på resan till Gran Canaria.
på resan till Gran Canaria.

I december dömde tingsrätten den 48-årige mannen till fyra års fängelse. Han hade då under sex år spelat svårt funktionshindrad. Han påstod att han var bunden till sin rullstol, att han led av svår yrsel och svåra smärtor – och var i behov av personlig assistans ­dygnet runt.

Mannen lyckades pumpa ut 14 miljoner kronor från Försäkringskassan innan bluffen avslöjades.

Annika, som egentligen heter något annat, var en av hans ­assistenter under de här åren, men hon blev också hans flickvän och sambo.

Under rättegången pekade mannen ut henne som med­hjälpare och hon dömdes mot sitt nekande till två års fängelse.

Båda har överklagat tings­rättens domar, som ännu inte ­vunnit laga kraft, och både hon och mannen är därför på fri fot.

Annika har en helt annan version av vad som hänt.

”Jag är så rädd”

Det är första gången hon berättar och vi möter henne på en av Sveriges större flygplatser. Platsen har hon valt själv. Här känner hon sig säker – och trygg gentemot sin förre, 22 år äldre, sambo.

– Jag är så rädd för honom, ­säger hon.

Det är en ung, vacker kvinna som möter oss tillsammans med sin bror. Den mörka skjortblusen är nystruken och matchar de mörkblå jeansen. Håret är uppsatt i en rak knut i nacken.

– Jag vet att han har ett okontrollerat hat mot mig.

Annika berättar hur mannen i alla år utnyttjade henne sexuellt och förnedrade henne. Hon säger att hon aldrig glömmer hans maktmissbruk.

– Han kan döda mig.

Den rädslan lever hon med än i dag.

– Kvinnojouren hjälper mig. Därför vågar jag nu berätta vad jag har utsatts för, säger hon.

Annika var 21 år när hon fick tips om en annons i en Göteborgs­tidning där en funktionshindrad man sökte en kvinnlig assistent att anställa.

Åkte på solsemester

Mannen var då 43 år och sa sig vara direktör i skogs- och maskinbranschen. Han sa att han skadats svårt i en bilolycka och att han hade livshotande skador. Han påstod att han som handikappad behövde vårdassistenter dygnet runt.

När Annika lärde känna mannen hade Försäkringskassan redan betalat ersättning till vård för hans handikapp i två år.

– Jag ska till Gran Canaria för ­rehabilitering, sa han.

– Vill du åka med?

Ytterligare två flickor i 20-årsåldern flög med den handikappade mannen till Gran Canaria. Där åt han gott på restaurangerna och hjälptes på dagarna av sina tre personliga assistenter till badstränderna.

Allt betalades av Försäkringskassan.

På kvällen på Allas hjärtans dag blev mannen ensam med Annika.

– Jag älskar dig, sa han plötsligt.

– Vill du leva med mig?

Dagarna som följde överöste han Annika med kärleksförklaringar och berättade om de stora planer han hade för deras gemensamma framtid.

Kände självhat

Annika överraskades och hade svårt att säga nej. Hon ville hjälpa mannen till ett bra liv och säger att hon då inte visste att ett avancerat försäkringsbedrägeri redan pågick.

I stället berättar hon hur hon drogs in i ”Rullstolsmannens” liv, hur hon vecka för vecka förintades som människa.

Hon säger att hon blev sin sambos slav.

Det gick så långt att hon kände ett självhat.

– Han tog över fyra år av mitt liv, en del av mitt liv som jag aldrig får tillbaka.

Under de här åren flög de till bland annat Egypten och tillbringade tre vintrar i USA. Mannen hyrde en lägenhet i Kalifornien och köpte vanebildande mediciner för tusentals kronor i månaden.

Varför flydde du inte från ­ honom när ni var i USA?

– Jag hade inte en chans. Han övertog alltid mitt pass. Jag hade aldrig några egna pengar.

I polisutredningen framkommer från flera håll att mannen använder en metod som kan jämföras med en psykopats dubbelnatur.

– Han kunde ösa sin kärlek över mig och säga att om jag lämnar honom så orkade han inte leva. Nästa minut var jag en usel, snuskig människa som han avskydde. Jag var ingenting värd, säger Annika.

Efter samråd med sin familj, kvinnojouren och sin advokat har hon nu polisanmält ”Rullstolsmannen”. Han misstänks för grov frihetskränkning, olaga hot och grovt sexuellt utnyttjande, ­alternativt våldtäkt.

I dag har han besöksförbud och Annika lever på hemlig ort och får skydd av anhöriga.

Publisert: