”Vad glad, stolt och rörd jag blir”

UPPSALA. Det blev rena jordskredssegern för favoriten Jonas Sjöstedt, 47, som vann med 140 röster över konkurrenten.

Mycket rörd tackade han för det starka stödet från talarstolen:

– Mina kära, kära partikamrater. Vad stolt och rörd jag blir, sa han och höjde den röda gerberabuketten i luften.

Röstresultatet blev 179 röster för Jonas Sjöstedt mot 39 för Rossana Dinamarca när Vänsterpartiets ombud i förmiddags bestämde vem som ska ta över efter Lars Ohly.

Ombud efter ombud hade innan dess argumenterat för hans förträfflighet. Allt i från hans förmåga att vinna val, att vara en bra och jämställd pappa till att han är stilig i tv lyftes fram.

– Det kändes nästan lite genant, säger Jonas Sjöstedt.

Att han har höga förväntningar på sig är helt klart. Men det ser han själv bara som positivt.

– Det vore ju värre om det var tvärt om...

Rörd till tårar

När Jonas Sjöstedt talade till partikamraterna var det tydligt att han var rörd. Det kom faktiskt ett par tårar också. Bland annat vände han sig direkt till de ombud som hade lagt sin röst på hans konkurrent.

– Jag förstår att ni är besvikna just nu, men jag lovar er, jag kommer vara er ordförande också, slog han fast.

Han ägnade också tid åt att tacka sin föregångare Lars Ohly för hans insatser för partiet. Bland annat att han fått ihop V så att det i dag mår bättre än 2004 när Ohly tog över.

På presskonferensen efter valet poängterade Jonas Sjöstedt flera gånger att han ser fram emot att fortsätta att jobba med de tre andra kandidaterna, Hans Linde, Ulla Andersson och Rossana Dinamarca. Men också med Lars Ohly som vill sitta kvar i riksdagen till 2014.

Mindre gnälligt

– Han blir den första jag ska fika med, vi ska sätta oss ner och diskutera vad han vill göra, säger Sjöstedt som dock inte är rädd för att den förre partiledaren ska komma att agera som en "överrock" i riksdagsarbetet.

Med Jonas Sjöstedt i ledningen ska Vänsterpartiet bli både grönare, mer feministiskt, mindre gnälligt och mer regeringsdugligt. Att målet är att ta plats i en regering 2014 sticker han inte under stol med. Däremot utesluter han ett rödgrönt samarbete av den modell som fanns i valet 2010. Det var alldeles för detaljerat och för krångligt för väljarna att förstå vad de olika partierna stod för, anser han.

– Det blev nästan som att de rödgröna var ett parti, det tror jag inte är bra, säger Sjöstedt.

Aftonbladet bevakar Vänsterpartiets kongress – följ den med Anette Holmqvist på Twitter (se nedan) och Lena MellinPolitikerkollen.

Aftonbladets Anette Holmqvist twittrar från Vänsterpartiets kongress.

Aftonbladets bloggar
Publisert: