Miljardären som skapade Redbull är död

Reporter: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Oklart hur gammal Chaleo Yoovidhya blev

Chaleo Yoovidhya kokade på 60-talet ihop receptet som skulle bli en världssuccé och "ge dig vingar".

I dag dog den thailändske miljardären bakom Redbull - han blev runt 80 år gammal.

Miljardären Chaleo Yoovidhya dog av naturliga orsaker i Bangkok i går, enligt AP. Han var Thailands tredje rikaste man och skaparen av energidrycken Redbull som nu säljer miljarder burkar världen över.

Receptet kokade han fram efter att i slutet av 60-talet ha startat ett mindre läkemedelsföretag, T.C Pharmaceuticals. Energidrycksprototypen utvecklades och ett decennium senare döpte han drycken till "Krathing Daeng" – på svenska röda tjuren.

Populär bland lastbilschaufförer

Drycken blev populär bland lastbilschaufförer och arbetare i Thailand men var en lokal företeelse fram till slutet av 1987.

Då hade Chaleo Yoovidhya slagit sig ihop med Dietrich Mateschitz, en österrikisk affärsman, och ändrat grundreceptet till vad som kom att bli energidrycken Redbull i dag.

Drycken är omdebatterad och har bland annat kopplats ihop med flera dödsfall. Bland annat misstänktes drycken ligga bakom en boliviansk mans död. Mannen, som var i 40-årsåldern, dog av en hjärtattack efter att ha dagligen ha druckit fyra burkar av drycken, skriver The Telegraph.

”Ingen koppling”

Hans hjärta var förstorat - troligen på grund av en överdos koffein. Kopplingen till Redbull kunde inte slås fast och företaget hävdade att drycken inte var skadlig men rekommenderade inte mer än två burkar per dag.

– Ingen någonstans har kunnat visa på en koppling mellan Redbull och skadliga effekter, sa en representant för företaget enligt The Telegraph.

Kritiken till trots har drycken blivit en succé. Chaleo Yoovidhya var när han dog världens 205:e rikaste man med en förmögenhet värd 33 miljarder, enligt Forbes.

Oklar ålder

Hur gammal Chaleo blev är dock något av ett mysterium. Nyhetsbyrån AP uppger att han dog i 80-årsåldern. Enligt Forbes blev han 80 år och tidningen The Telegraph skriver att blev 89 år.

Thailändska medier uppger att miljardären är född 17 augusti 1923 men att han blev 88 år gammal, skriver AP.

Chaleo Yoovidhya lämnar efter sig sin hustru och parets fem barn.

Publicerad: