’Han måste skyddas’

Medarbetare försökte sopa undan spåren efter hemliga vapenförhandlingar

Regeringen skulle skyddas från den känsliga vapenaffären.

Då skickade försvarsdepartementet en lägre tjänsteman för att ­förhandla med saudiske generalen Nasser.

Därefter begärde hon in alla dokument som ­bevisade att mötet ägt rum, kan Aftonbladet i dag avslöja.

– Hon sa: ”Vi måste skydda ministern”, säger FOI:s dåvarande generaldirektör Madelene Sandström.

En sommarkväll 2008 hölls ett möte i Totalförsvarets forskningsinstituts, FOI:s, lokaler i Kista norr om Stockholm.

Representanter från Saudiarabien var öppet irriterade över att FOI deklarerat att myndigheten inte ­kunde fortsätta med samarbetet kring missilanläggningen, trots att personal från FOI nyligen varit i Saudiarabien för att ­inspektera platsen där anläggningen planerades och därefter lämnat in en förstudie om markförutsättningar, som Sveriges ­Radios ”Ekot” ­tidigare avslöjat.

Det var meningen att mötet i Kista skulle ske mellan försvarsminister Sten Tolgfors (M) statssekreterare Håkan Jevrell och saudiske ­general Nasser, ­eftersom Nasser hade krävt att få förhandla med någon som motsvarade hans rang, enligt Aftonbladets källor.

Men Jevrell dök aldrig upp. I stället kom en kvinnlig tjänsteman från försvarsdepartementet.

Morgonen därpå ringde tjänstemannen till FOI: hon ville ha ut det av henne och g­eneral Nasser undertecknade protokollet från förhandlingarna.

Hon bekräftar

När Aftonbladet ringer upp dåvarande generaldirektör för FOI, Madelene Sandström, säger hon:

– Jag kan bekräfta att mötet ägde rum. Jag kan även bekräfta att tjänstemannen ringde för att begära in handlingen som undertecknades under mötet. Vi hann aldrig ­diarieföra den. Mötet hölls på kvällen och hon ringde på morgonen därefter.

Ifrågasattes det från er sida, varför hon begärde in handlingarna?

– Ja. Men den medarbetare hon pratade med berättade för mig att hon sagt: ”Vi måste skydda ministern”.

Varför sa hon så?

– Det vet jag inte, säger Madelene Sandström.

Även Dick Sträng, dåvarande senior rådgivare till generaldirektören, ­be­kräftar att mötet ägde rum och att tjänstemannen ­dagen därpå begärde in ­dokumenten.

Varför ville hon ha in handlingen?

– Jag vet inte av vilken anledning, säger Dick Sträng.

När Aftonbladet konfronterar tjänstemannen med uppgifterna, svarar hon via sms:

”Frågor som hänför sig till internationella möten omgärdas vanligen med ­utrikessekretess. Hänvisar dig till FÖ pressekreterare” (Sten Tolgfors pressekreterare Mikael Östlund, reds anm).

Kom på en idé

Under en delegation till Saudiarabiens huvudstad Riyadh en månad tidigare hade en representant från svenska Saab kommit med idén att ett bolag ­skulle startas, som motpart till det statliga saudiska bolag som skötte samarbetet med Sverige kring vapen­anläggningen.

Den kvinnliga departementstjänstemannen skickade den 26 juni 2008 ett mejl om detta till bland andra chefen på UD.

Men enligt Aftonbladets källor fattades under sommar­mötet i Kista ­beslut om att det inte var något ­företag utan FOI som skulle starta det svenska bolaget.

Anledningen till att ­förhandlingen med Nasser fick skötas av tjänstemannen och inte ­någon högre chef var att skydda personer i och kring regeringen från eventuellt kommande klander i ärendet, enligt Aftonbladets källor.

”Är otänkbart”

– Att en handläggare ­skulle skickas för att sköta förhandlingar i ett sådant viktigt och känsligt ärende och i ett sådant intrikat skede av processen, utan att den handläggaren skulle ha mandat för det från högre instans, är otänkbart, säger en källa med insyn.

Tolgfors och hans närmaste medarbetare behövde hållas borta från processen ­eftersom man spådde att det skulle bli svårt att få igenom ett fortsatt samarbete med Saudiarabien med de övriga allianspartierna.

– Då visste man ju inte att ungefär samma beslut som togs på mötet, gick igenom öppet i regeringen i slutet av 2008 utan problem, ­säger källan.

Sommarkvällsmötet på FOI hade under vintern ­föregåtts av en märklig ­process mellan FOI och ­Inspektionen för strategiska produkter, ISP, enligt ­Aftonbladets källor.

Efter det att förstudien i Saudiarabien genomförts var nästa steg för FOI att ­söka tillstånd för att fortsätta med processen. Men ISP sa nej.

– Det blev folk på FOI ­lättade över. De ville helst slippa hela det här jobbet med Saudiarabien, säger källan.

FOI begärde då ett skriftligt nej från ISP, enligt källan, för att kunna visa upp för saudierna att det inte var myndigheten som sagt nej. Men i stället för ett skriftligt nej uppmanades FOI att ta tillbaka sin ansökan.

Kallades till ett möte

Enligt Aftonbladets ­källa kallades Madelene Sandström till ett möte med Tolgfors statssekreterare Håkan Jevrell, där hon övertalades ta tillbaka ansökan till ISP.

Men därefter ändrade sig ISP och sa ja till att FOI ­skulle fortsätta det direkta samarbetet med Saudiarabien.

Madelene Sandström ­bekräftar:

– Ja, det stämmer. Det hela blev egentligen väldigt besvärande. Jag upplevde att ISP var utsatta för väldiga påtryckningar, men jag önskar inte uttala mig vidare i de här frågorna, säger hon.

Välkomnar utredning

Källan till Aftonbladet:

– ISP pressades hårt av ­regeringen. Man insåg känsligheten i ärendet, men ­ansåg samtidigt att det var viktigt att kunna sälja radarsystemet Erieye för nästan fem miljarder kronor till Saudiarabien.

Försäljningen ska ha äventyrats av att saudierna blev upprörda över störningarna i samarbetet.

Aftonbladet har försökt nå statssekreterare Håkan Jevrell.

Mikael Östlund, Sten Tolgfors pressekreterare, får Aftonbladets uppgifter och återkommer efter två timmar.

– Jag har inte lyckats nå Sten Tolgfors för en kommentar kring detta. Men du kan citera mig. Utöver Konstitutionsutskottets kommande granskning pågår även två förundersökningar och det välkomnar ­regeringen som tycker det är bra att det utreds, eftersom det både är överlämnat från FOI och JK till rättsskipande myndighet. I avvaktan på det har vi inga ytterligare kommentarer att ge, säger han.

Här är turerna i affären

6 mars

 Sveriges Radios Ekot ­avslöjar att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI,

i hemlighet hjälpt Saudiarabien med planerna på att bygga en avancerad vapen­fabrik. Avtalet slöts av S-­regeringen 2005 men förlängdes av alliansregeringen 2010.  Enligt avslöjandet ska FOI ha bildat ett bulvanföretag, SSTI, 2009 för att sköta kontakterna med regimen i Saudiarabien.

7 mars

FOI:s generaldirektör ­Jan-Olof Lind förnekar först all kännedom om bulvan­företaget SSTI. Men i en intervju i SVT:s Aktuellt uppger han att det var han själv som stoppade upplägget med  SSTI 2010.

Försvarsministern Sten Tolgfors tar avstånd från alla uppgifter om att Sverige skulle vara inblandade i vapenprojektet.

9 mars

Tolgfors säger till Svenska Dagbladet att han informerats om FOI:s planer på  en vapenfabrik i Saudiarabien.

Senare under dagen skyller han FOI för att ha ”strulat till” relationerna med ­Saudiarabien genom att lova dem mer än vad FOI kan ­hålla. Han kräver att FOI reder ut hur bulvanföretaget SSTI bildades.

Kritiken mot Tolgfors växer. Vänsterpartiet kräver att han avgår.

15 mars

Konstitutionsutskottet ­beslutar att inleda en ­granskning av vapenaffären med Saudiarabien, men förhör kommer tidigast ske i höst.

20 mars

FOI anmäler Sveriges ­Radio till justitiekanslern (JK) eftersom man misstänker brott mot offentlighets- och sekretesslagen när Ekot fått tillgång till dokument för sin granskning.

22 mars

FOI uppger att en polis­anmälan gjorts efter granskningen av SSTI. Åklagare kommer granska om brott begåtts inom myndigheten.

26 mars

Ekot avslöjar att FOI ­finansierat startkapitalet för bulvan­företaget, SSTI, med ett kontantlån från Militära undersättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

Publisert: