Många undrar vad kärlek är

Ny googlestatistik visar svenskarnas söktrender

Förra året sökte vi på husmanskost – i år är det cupcakes.

Förra året amerikanska stjärnor – i år svensk blogg- och schlagerkändisar, med Eric Saade i topp.

Och många svenskar undrar vad kärlek är, visar ny statistik från Google.

Det söks mer än någonsin på sökmotorn Google, konstaterar Sverigechefen Stina Honkamaa.

Omkring 90 procent av svenskarna använder numera internet, och av dem gör alla i snitt tre till fyra sökningar per dag. Det blir totalt mellan 25 och 30 miljoner sökningar – varje dag. Och omfånget ökar med en fjärdedel årligen.

– Sökningarna blir en indikator på vad folk tänker på därute, säger Stina Honkamaa.

Ute på internet redan i sängen

Användarna blir allt otåligare, bekväma och har högre krav på snabbhet, enligt Google. Allt eftersom användningen av surfplattor och smarta telefoner ökar, har sättet att använda internet också förändrats.

– 40 procent av svenskarna går ut på nätet innan de kliver ur sängen, säger Stina Honkamaa.

Googles chefsanalytiker Jonas Wallentin går igenom söktrenderna för i år, och poängterar att statistiken inte är censurerad.

Informationssökningarna indikerar vad som hänt under året. I januari sökte exempelvis många på Monica Zetterlund, i februari på arabiska våren, i maj på Usama bin Ladins död, i juli på Anders Behring Breivik, i november Lasse Brandeby och i december SVT:s kalender "Tjuvarnas jul".

– Gårdagens tragiska händelser i Belgien kommer säkert ge utslag under de kommande dagarna, säger Jonas Wallentin.

Djupa funderingar

Listan över de mest populära sökningarna ligger näst intill konstant varje år, och handlar främst om att folk vill slippa skriva in sajtens hela adress. Etta på listan ligger Facebook, tvåa youtube och på tredje plats hamnar Aftonbladet.

– "Sex" hamnar först på plats nummer elva, säger Jonas Wallentin.

Svenska folket tycks fokusera mer på djupare känslor.

Bland frågorna som börjar på "Vad", undrar flest "Vad är klockan". Men på femte plats hamnar "Vad är kärlek".

– Många undrar över vad kärlek är. Jag tolkar bara data, men det hade varit intressant att veta mer om dem som söker – om det är ungdomar som undrar, eller vilka det är.

På tionde plats hamnar ytterligare en existensiell fråga: "Vad ska jag göra".

Motsägelsefulla mattrender

Förra året låg bara tre svenskar på listan över de tio populäraste namnen att söka på. I år är det sju svenskar på listan, och Eric Saade har gått upp i topp och petat ner fjolårets etta Justin Bieber till femte plats.

– Det roligaste resultatet tycker jag är bland tv-programmen, som toppas av Big Brother, följt av Bolibompa. Det är så oväntat och en sådan kontrast, säger Jonas Wallentin.

Förra året söktes det febrilt på husmanskostrecept som ugnspannkaka, kalops och korvstroganoff. I år präglas matsökningarna av söta bakverk med amerikansk karaktär. Samtidigt är dieten med minimalt kolhydratinnehåll, LCHF, den snabbast ökande mattrenden.

– Jag tror att det är så att vill vi göra något, så vill vi göra det fullt ut, säger LCHF-kostrådgivaren Elif Schmidt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN