Varning för trafikkaos

NYHETER

Det är den första stora hemvändarhelgen efter semestern. Trafiken på vägarna kommer att öka markant och då ökar även risken för köer.

– Risken är störst vid infarterna till storstäderna, säger Thomas Andersson pressekretare på Vägverket.

När nu de första stora lassen av hemvändare börjar ratta sina bilar fylls vägarna. Det är under söndagen som trycket på vägnätet kommer att bli som störst.

– På kvällen är risken störst att fastna i bilköer och det är vid infarterna till storstäderna som der är värst. Stockholm, Göteborg och Malmö helt enkelt, säger Thomas Andersson.

Storstäderna

Vid infarten till Stockholm är det störst risk att fastna vid Södertälje enligt trafikpolisen men de säger även att det alltid är köer sista söndagskvällen.

– Sen brukar det krockas vid Salem. Jag vet inte varför men det är en väldigt olycksbenägen sträcka. Där får man vara uppmärksam, säger Hasse Bolin hos trafikpolisen i Stockholm.

Vägarbeten

Vägarbeten är alltid ett moment som som kan leda till stopp under hemfärden men i år ska det inte vara någon större fara.

– Vi har inga större arbeten som kan störa trafiken. Vi arbetar inte under helgerna och när det kommer sådana här stora trafikhelger försöker vi göra det så enkelt att köra igenom de arbeten som finns, säger Thomas Andersson.

2+1 vägarna

De nya vägdragningarna kan också leda till problem.

– Det är på de här 2+1 vägarna, där det växlar från tvåfiligt till enfiligt, som det kan uppstå stockningar när filerna går ihop vid mycket trafik, säger Thomas Andersson.

Starta i tid

Både vägverket och polisen har liknande råd till alla som är ute på vägarna under helgen.

– Börja åka tidigt, vänta in i det sista. Jag är alltid rädd för vad andra ska hitta på i trafiken, så var allert och använd körriktningsvisaren när du ska byta fil, den finns av en anledning, säger Hasse Bolin.

– Använd bilbälte, ta det lungt i trafiken och håll hastigheten, tycker Thomas Andersson.