Han är den mest klimatvänlige kandidaten

avMikael Stengård

”John McCain är den ende republikan som engagerar sig i klimatproblemen”

Han tyckte att det var bra att USA inte skrev under Kyotoavtalet.

Men nu har republikanen John McCain pekats ut som en av de mest klimatvänliga presidentkandidaterna.

McCain.

De republikanska kandidaterna har inte gjort sig kända för att ta ställning mot klimatförändringarna. Men det finns ett undantag.

John McCain, 71 är ”utan tvekan den kandidat som gör mest för att komma till rätta med den globala uppvärmningen”.

Det fastslår miljöorganisationen The League of Conservation Voters (LCV), som granskar alla presidentkandidater från ett miljöperspektiv, i en ny rapport.

Vill minska växthusgaserna

McCain är den ende republikanske presidentkandidat som har den globala uppvärmningen på sin agenda och som har konkreta förslag för hur vi ska komma till rätta med klimatproblemen. Han har lagt fram flera lagförslag för att minska utsläppen av växthusgaser.

Till skillnad från övriga republikanska kandidater stöder McCain också en minskning av utsläppen med 65 procent till 2050.

På den demokartiska sidan har alla kandidater engagerat sig i den globala uppvärmningen. Men deras mål och medel skiljer sig åt och LVC pekar ut Jonathan Edwards som den mest framstående ”klimatkandidaten” på den demokratiska sidan.

– Clinton och Obama engagerar sig starkt i klimatfrågan, men det var Edwards som först satte upp mål och medel hur vi kan komma till rätta med problemen, säger LVC:s ordförande Gene Karpinski till MSNBC.

LVC har också listat alla kandidater utifrån hur de arbetat för miljön i allmänhet under deras respektive politiska karriärer. På den listan placerar sig McCain långt efter demokraterna, men i topp bland republikanerna.

Fick upp ögonen efter Katarina

På Greenpeace välkomnar man McCains och de demokartiska kandidaternas engagemang för klimatet. Men man vill inte peka ut någon favoritkandidat.

– Vi gör inte sådana ställningstaganden. Men ett drömscenario hade ju varit en kamp mellan Al Gore och Arnold Schwarzenegger, säger Martina Krueger klimat- och energiexpert på svenska Greenpeace.

Krueger tror dock att ett nytt Kyotoavtal kommer att skrivas under av USA oberoende av vem som blir president.

– Efter orkanen Katrina fick amerikanerna upp ögonen för klimatet och insåg hur sårbara vi alla är. De behövs mål om vi ska komma till rätta med klimatproblemen och det inser nog alla kandidater, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM