Nyheter

Ännu en Ica-butik i kötthärva

NYHETER

Handlare i Uppsala förbjuden märka och förpacka kött

Livsmedelsjätten Ica skakas ännu en gång av fuskmärkt kött.

Trots den senaste tidens avslöjanden har en Ica-butik i Uppsala med omedelbar verkan förbjudits att märka och förpacka kött.

– Jag blir heligt förbannad om det här är sant, säger Mats Ovegård, chef för kvalitet i butik vid Ica-koncernen, till TT.

Uppsala kommuns miljökontor utfärdade ett omedelbart förbud mot butiken på tisdagen, efter att ett tips kommit in och kontoret gjort en oanmäld inspektion. Ärendet är också polisanmält.

Kontoret har nämligen ”starka misstankar” om att butiken hade packat om gammalt kött och fuskat med datummärkningen.

Vid inspektionen hittades tomma, öppnade köttförpackningar. Handlaren har inte kunnat förklara vart köttet tagit vägen. Ica-handlaren är kallad till ett möte på miljökontoret på onsdagen.

Fortsatte sälja

Förbudet kom tidigt på tisdagseftermiddagen – ändå såldes egenförpackat kött i butiken fortfarande vid 16-tiden, rapporterar TV4 Nyheterna Uppland.

Uppmärksamheten kring datumfusk tog en rasande fart sedan Sveriges Televisions Uppdrag granskning avslöjat oriktigheter i fyra stora Ica-butiker, varefter liknande avslöjanden följt om fler butiker – även i Axfoodkoncernen och Coop.

Flera butiksägare utreds för brott. Förutom brott mot livsmedelslagen kan det bli bedrägeri och brott mot EU-regler.

Värst publicitet har Ica fått, som desperat kämpat för att återfå kundernas förtroende genom att lansera certifiering av handlare och oanmälda butiksinspektioner. I förra veckan samlade också Ica sina handlare till stormöte i Stockholm.

Med vid möte

TT: Var Uppsalahandlaren med då?

– Ja, det är det som övergår mitt förstånd – hur han kan göra så här när han suttit i salen och lyssnat, svarar Ovegård.

Ica ska på onsdagen träffa Livsmedelsverket för att informera om vidtagna och planerade åtgärder för att stävja fusket, ett möte som planerades innan tisdagens nya slag mot koncernen.

TT: Det här avslöjandet passade inte särskilt bra i tid?

– Det är aldrig passande att butiker gör fel, svarar Ovegård.

Tomas Bengtsson/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter