”Det finns ömhet i ett slag över munnen”

Kontroversiell artikel drar igång jämställdhetsdebatten

– När vågar vi erkänna att det kan finnas ömhet i ett slag över munnen?

En debattartikel av skådespelerskan Jessica Zandén och författarinnan Cecilia Gyllenhammar har dragit igång en ny jämställdhetsdebatt.

– Hur kan vi hjälpa misshandlade kvinnor, om vi hymlar med den magnifika kraften i ett försoningsknull? skriver Zandén och Gyllenhammar i artikeln.

Debattartikeln som publicerades på ”Newsmill-bloggen” i går har dragit igång en ny jämställdhetsdebatt.

”Runkar ensamma”

Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar skriver om ”våra trettioåriga nyblivna pappor” som ska ”försöka finna sig i sin nya roll som den svenske, äntligen jämställde mannen.”

– Dom är så fina (pappor), älskare, äkta män, så dom helt har tappat sin manliga identitet och runkar ensamma på toa när hustrun somnat, skriver Zandén och Gyllenhammar.

– Vi stagnerar och dör i äktenskapen, vi vågar inte ta risker inom det, vi vågar inte vara kvinna och man för vi går så helt in i att vara mor och far och släpper raffigheten, experimenterandet, kärleken dör inom äktenskapen. Barnen som ett alibi för att slippa de där pliktfyllda, ljumma korv och mos-samlagen, skriver de.

– Vi glömmer att lusten inte kan infoga sig i bilden av det svenska jämlika äktenskapet, att lusten går helt egna vägar, fri från tiden, opportunismen, genusdebattten, skriver Zandén och Gyllenhammar.

15 år yngre älskare

Debattörerna går sedan vidare med att såga äktenskap och monogami:

– Kanske har vi helt missat det som halva Europa och hela Sydamerika insett: att långa äktenskap kräver älskare och älskarinnor. Och att den äktenskapliga redovisningsskyldigheten inte alltid är av godo, skriver Zandén och Gyllenhammar, och fortsätter sedan:

– Idén om att stå brud är den förhärskande, konventionella bilden av vår dröm. Kyrkans sätt att förtiga den kvinnliga sexualiteten. Byt idé! Längtan kan lika gärna vara att leva ensam med sina barn på en grekisk ö och ha en femton år yngre älskare.

Publisert: