Då: SM-guld Nu: Häktad för rekordkupp

avSimon Andrén

Aftonbladet berättar historien om fotbollsstjärnan som misstänks för miljonrånet

Först tog han SM-guld i fotboll.

Sedan blev han pappa.

I dag, med andra barnet på väg, misstänks mannen i 30-årsåldern för Danmarks näst största rån genom tiderna.

Den före detta allsvenska fotbollsspelaren är född och uppvuxen i en storstadsförort. Där har han bott större delen av sitt liv – precis som sin jämnårige barndomsvän som också sitter häktad för det danska värderånet.

Snabbt blev mannen känd för sin fotbollstalang. I tonåren togs han upp i juniorverksamheten hos en allsvensk storklubb och efter några år klättrade han rakt upp i a- laget. Karriärens höjdpunkt blev ett SM-guld.

Alltid glad

– Han var bra och konditionsstark. Socialt var han väldigt trevlig, en god kamrat som ställde upp för laget. När vi setts under senare tid har han alltid kommit fram och kramats. Alltid glad och med ett stort leende, säger den misstänkte mannens juniortränare.

Efter SM-guldet hamnade mannen i lägre divisioner, men senaste året har han återupptagit elitkarriären.

Hamnade i bråk

Tränaren i mannens senaste klubb säger:

– Han var absolut en duglig spelare. Men nu finns han inte kvar hos oss längre.

Varför?

– Han kunde helt enkelt inte fortsätta.

Redan som ung fanns kriminaliteten i fotbollsspelarens direkta närhet och vid sidan av karriären gjorde han sig ett namn också hos polisen.

– Som tonåring blev han känd hos oss, säger en polisman som stötte på honom under ungdomsåren.

Vid ett par tillfällen har mannen även hamnat i bråk på fotbollsplanen och för några år sedan hamnade han i en uppmärksammad konflikt med en tränare.

Enligt vänner lärde mannen känna sin jämngamla kumpan i förorten där de växte upp. När de var 23 år fick de varsitt barn, med bara några veckors mellanrum.

Skulderna växte

Gemensamt för de två är också att skulderna har börjat växa de senaste åren.

Fotbollsspelaren har i dag skulder på drygt 350 000 kronor. Bland annat är han skyldig en privatperson 32 000 kronor – och förra året gjorde kronofogden ett utmätningsförsök.

Kamratens skuldsumma uppgår till knappt 12 000.

Förra helgen misstänks de, tillsammans med ytterligare minst tre personer, ha kommit över motsvarande 76 miljoner kronor utanför Köpenhamn.

Dagarna efter rånet kontaktade fotbollsspelaren sina anhöriga och berättade att allt var bra.

– Det verkade inte vara något speciellt med honom då. Han var glad och lät som vanligt, säger en vän.

Ett par dagar efter samtalen till familjen greps barndomsvännerna och deras misstänkta kumpaner på ett hotell i Köpenhamn – med Bacardi Breezer, Marlboro light och tjocka sedelbuntar på bordet.

”Det är tragiskt”

– Det hela är tragiskt. Jag skulle aldrig sammankoppla honom med grov kriminalitet. I mina ögon är han ingen gangster som begår bankrån, säger 28-åringens gamla juniortränare.

En bekant ger samma bild av mannen:

– Det hela låter helt otroligt. Han hade allt han behövde. Jag vill tro att det hela är ett misstag.

Fotbollsspelarens dotter är i dag fyra år. Inom kort ska hon bli storasyster. Enligt en vän är 28-åringens nya flickvän gravid.