53 000 barn sjuka i mjölkskandalen

Högste tjänstemannen har fått sparken

Får vård Alla barn som har insjuknat av den farliga mjölkersättningen får gratis vård. Här får ett kinesiskt barn behandling av sjukvårdspersonal.
Får vård Alla barn som har insjuknat av den farliga mjölkersättningen får gratis vård. Här får ett kinesiskt barn behandling av sjukvårdspersonal.

53 000 kinesiska barn har blivit sjuka i mjölkskandalen som skakat världen.

Nu har den högste ansvarige tjänstemannen för kvalitetskontroll i Kina fått sparken.

– Vad vi måste göra nu är att se till att ingenting liknande inträffar i framtiden, inte bara i mjölkprodukter utan i all mat. Tillverkarna måste visa högre moral och ansvar i de här fallen. De är hjärtlösa, så vi måste ha en strikt lagstiftning, säger den kinesiske premiärministern Wen Jiabao till CNN.

Ansvariga avskedas

Efter att tidigare ha utlovat att de ansvariga skulle ställas till svars rapporterar nu statlig media att den högste ansvarige tjänstemannen för kvalitetskontroll i Kina har fått sparken.

Även i staden Shijiazhuang, där Sanlukoncernen som tillverkat mjölkpulvret finns, har partichefen avskedats. Arton personer har gripits, bland annat toppchefer i Sanlu.

53 000 barn

Över 80 procent av de cirka 13 000 barn som har vårdats på sjukhus efter att ha druckit mjölkersättningsprodukten som innehåller det giftiga ämnet melamin är två år eller yngre. Ytterligare cirka 40 000 barn har fått vård utan att ha behövt läggas in på sjukhus och anses ha tillfrisknat.

Kinas hälsodepartement har utlovat gratis vård för alla barn som insjuknat av den farliga mjölkersättningen. Totalt har 53 000 barn insjuknat. För drygt 100 av dem bedöms tillståndet vara kritiskt.

Två veckor

Det har gått två veckor sedan regeringen bekräftade mjölkskandalen och det har gett svallvågor över hela världen. Man har dragit in mjölkersättningsprodukter från 22 olika företag efter att tester har visat att det kemiska ämnet melamin fanns i mjölkersättningen.

Melamin tros ha tillsatts i mjölken av leverantörer till mejerierna. Syftet var att dölja att mjölken hade spätts ut. Hos barnen har giftet orsakat skador på njurarna och urinvägarna.

Hongkong förbjöd på måndagen införsel av livsmedel med melamin.

Tidigare skandal

Kinas hälsodepartement uppger dock att merparten av barnen som lagts in på sjukhus insjuknade efter att ha druckit mjölkersättning från Sanlu.

Sanlu är ett företag som 2004 figurerade i en liknande skandal. Vid det tillfället avled 13 spädbarn av näringsbrist efter att ha matats med undermålig mjölkersättning. Närmare 200 barn drabbades av undernäring och hämmad tillväxt. Vid det tillfället rapporterade medierna dock att mjölkersättningen var en piratkopia av Sanlus produkt.

Fortsatt stopp för Arla i Kina | SvD
Publisert: