”Klantigt, Reinfeldt”

Statsministern får hård kritik från kollegor inom alliansen

Arrogant, maktfullkomlig och oförberedd.

Nu växer kritiken mot regeringens hantering av FRA-debatten.

– Man har misslyckats helt med att förklara vad det här handlar om, säger riksdagsledamoten Carl B Hamilton (fp).

Carl B Hamilton (fp) som röstade ja till signalspaningslagen är mycket kritisk till hur regeringen hanterat ärendet. Han menar att mediestormen är självförvållad.

”Det finns ju motiv”

– Man överraskades av kritiken och lyckades inte snabbt gå ut och förklara varför det här är viktigt. Det finns ju motiv för signalspaningen men det har inte kommit fram.

Fredrik Reinfeldts linje utåt är att människor har missförstått frågan och att debatten kommer att blåsa över.

Bloggare beskriver statsministerns agerande som arrogant och maktfullkomligt. Även företrädare för alliansen är kritiska.

– Det är riktigt klantigt skött, säger en högt uppsatt allianskälla.

Togs på sängen

Aftonbladet har talat med flera centralt placerade personer i regeringspartierna. De bekräftar att man togs på sängen av kritikstormen. Och ingen tror att debatten om signalspaningslagen är över.

Under sommaren kommer stormen av naturliga skäl mojna. Men i höst, när riksdagen i ett tillägg till lagen ska klubba hur FRA:s verksamhet ska kontrolleras, blir frågan åter het.

För att undvika en ny öppen strid vill partiledningarna få med sig de interna kritikerna på ett tidigt stadium.

För att lyckas med detta finns planer på att bjuda in motståndare som riksdagsledamöterna Fredrick Federley och Annie Johansson, båda centerpartister, Birgitta Ohlsson (fp) och moderaten Karl Sigfrid till möten på försvarsdepartementet.

– Jag förutsätter att vi får vara med i den processen, annars sitter vi i samma situation igen, säger Fredrick Federley.

Publisert: