Nyheter

Ingen ny rättegång om Kristina

Av: 

Tobias Österberg

NYHETER

Ulvaeus och Andersson har förlikats med dramatikern Seth

Det blir ingen ny rättegång om musikalen Kristina från Duvemåla.

Björn Ulvaeus och Benny Andersson.
Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

Björn Ulvaeus, 62, och Benny Andersson, 61, har förlikats med dramatikern Carl-Johan Seth i den utdragna upphovsrättstvisten kring musikalsuccén Kristina från Duvemåla.

”Vi är glada över att vi är ense och att vi kan gå vidare som vänner” säger Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Carl-Johan Seth i en gemensam skriftlig kommentar.

Carl-Johan Seths advokat Staffan Michelson vill inte berätta hur den ekonomiska uppgörelsen ser ut som lett fram till förlikningen. Inte heller om Seth avstår alla framtida krav på del i upphovsrätten till musikalen.

– Men uppgörelsen betyder att hans anseende som dramatiker är fullständigt återupprättat, säger Staffan Michelson till TT och tillägger att Seths betydelse för Kristina från Duvemåla kommer att framgå vid framtida uppsättningar.

Löst frågan

Just den frågan var central vid rättegången i tingsrätten för ett år sedan. Björn Ulvaeus och Benny Andersson förklarade då för TT att musikalen aldrig mer skulle spelas i en scenversion om Carl-Johans Seth stod kvar som upphovsman till librettot efter domstolsprövningen. De båda ex-abborna hävdar att manuset som slutligen användes vid uppsättningarna i Malmö, Göteborg och Stockholm skrevs av regissören Lars Rudolfsson och dramaturgen Jan Mark.

Just den frågan verkar dock vara löst.

– Det finns alla förutsättningar för att musikalen ska ut i världen, men var det sker kan jag inte säga, säger Staffan Michelson.

Självständigt verk

Stockholms tingsrätt gick i sin dom för ett år sedan helt på Björn Ulvaeus och Benny Anderssons linje. Det var Rudolfssons och Marks manus som använts och det var att betrakta som ett självständigt verk i upphovsrättslig mening.

Carl-Johan Seth har därför ingen upphovsrätt till Kristina från Duvemåla och de båda andra upphovsmännen behöver inte hans samtycke för att sätta upp den igen, slog domstolen fast.

Parterna har dock i en gemensam inlaga till Svea hovrätt begärt att den domen ska upphävas. Rättegången i Svea hovrätt, som var planerad att inledas på onsdag, ställs in.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Fakta: Kristina från Duvemåla

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter