Undersköna stämmor från Seattle

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
Singer/songwriter med känsla för vackert avskalad musik.
Foto: Press
Singer/songwriter med känsla för vackert avskalad musik.

Fyra skivor på fem år, fans över hela världen och en av singer/songwriter-världens starkaste röster. Rosie Thomas kommer till stan.

Foto: Press
Rosie Thomas uppträder med svenska studion Mission Halls musikerturné, men rötterna har hon i Seattle, USA.

Hon låter inte lika stillsam över telefon som på skiva. Rosie Thomas gör melankoliskt vacker musik, ofta avskalad, pianobaserad och lugn. Nu är hon i Sverige för att uppträda med svenska Mission Hall-studions ensembleturné, bland svenska och internationella artister. Rosie Thomas är restrött men laddad för Mission Hall-sessionen på Debaser Medis i Stockholm.

Välkommen till Sverige, hur är läget?

- Tack! Jag mår bra, lite jetlaggad, men jag är i trevligt sällskap.

Berätta, hur kom du i kontakt med Mission Hall-folket?

- Åh, ja det var ett tag sen, jag var på turné och träffade lite folk från Bad Taste Records. Vi pratade lite och de tyckte att jag borde vara med på Mission Hall-samlingsskivan som släpps nu. Det ledde till den här miniturnén.

Berätta om skivan, vad kan vi vänta oss?

- Det är en underbar liten samlingsskiva, där jag gör två låtar. Atmosfären gjorde nog allt för inspelningen egentligen. Albumet är inspelat i deras lilla studio på landsbygden, mitt i ingenstans. Det är en underbar miljö, så långt borta från storstäderna.

Vad är dina personliga förväntningar från Mission Hall-sessionerna i Sverige?

- Bara att ha kul! Vi gör bara tre shower och de ligger väldigt tätt. Alltså jag mår ju fruktansvärt dåligt egentligen, fysiskt. Jag landade igår och sen gjorde vi första spelningen direkt. Jag minns den knappt, det känns som en dröm. Samtidigt är det förstås jätteroligt att vara här.

Vad tycker du om Sverige?

- Det är underbart! Jag äter ju svensk frukost varje dag, som är världens bästa. Sen känner jag mig så speciell hos er. Och så får jag köra Volvo, haha. Hoppas jag kommer ihåg de här dagarna sen bara, jag är så trött.

Så, vad kan vi förvänta oss av dig live?

- Mycket prat, massor av historier mellan låtarna. En ganska bisarr show tror jag.

Bisarr?

- Ja, men jag tror att folk blir helt bortblåsta av den ganska tunga stämningen i uppträdandet, det är så mycket känslor, blandat med allt prat. Om det inte vore för musiken skulle jag nog sitta på ett mentalsjukhus. Jag får liksom ventilera. Fast sen märker man säkert att jag är ganska mänsklig också. Nej, jag tror man ska kalla min show för betryggande snarare än bisarr.

Vilka är dina musikaliska influenser?

- Jag tycker att man hör mycket country i din musik. Ja, men det är klart. Jag lyssnar mycket på klassisk country, mycket Dolly Parton. Jag älskar deras sätt att skriva, hjärtesorgen. Men sen är jag inspirerad av Motown och klassisk R’n’B också.

Vilka artister har varit viktigast för din musikaliska utveckling?

- Stevie Wonder och Joni Mitchell!

Stevie Wonder var i Stockholm för en vecka sen.

- Var han? Åh, säg att du gick och såg honom! Jag har aldrig sett Stevie! Jag hade velat se honom på 70-talet. Han är min viktigaste influens. Han är så ärlig i sin musik. Stevie är sanningen.

Hur skulle du definiera din egen musik?

- Som vaggvisor, tror jag. Jag kanske borde skriva för barn, haha. Nej men pop är det väl? Fast sen är jag ganska neurotisk också, jag vet inte om det märks. Om jag får barn ska jag i alla fall göra en skiva åt dom.

Vaggvisor, det var fint sagt.

- Ja, min musik är ju lugn, men jag rör mig snabbt. Musik är det enda lugna i mitt liv egentligen. Det är där jag är ärlig och sårbar, så jag är faktiskt väldigt modig som gör musik. Som vågar vara uppriktig och faktiskt säga vad jag känner.

Var kommer lugnet i dina låtar från?

- Det är tystnaden i mig som pratar, något som finns där när jag är ensam. Jag är en väldigt analytisk person, det tror jag märks också. Mina vänner säger alltid, ”Rosie, du har ett så lätt sinnelag”. Om ni bara visste hur tungt mitt hjärta är. Det är musiken och allt jag får sagt genom den som tillåter mig att vara lycklig.

Så vad kan vi förvänta oss av Rosie Thomas i framtiden?

- Massor av saker! Jag har precis spelat in en julskiva, i november ska jag börja inspelningarna av en ny platta. Jag har ett sånt behov av att skapa nytt hela tiden, jag menar, jag vill inte göra skräp, men jag vet när jag är redo. Musiken är mitt livsuppdrag.

Ruben Brundell

Allt om Stockholm

2008-09-26

Publicerad: