Vapenfiasko för rysk superrobot

Exploderade vid avfyrningen

Roboten som ska överlista USA:s robotsköld exploderade oavsiktligt kort efter att den avfyrats från en rysk atomubåt på tisdagen.

– Det här är ett allvarligt slag mot den ryska militärens planer på sjösätta Borei-ubåtarna. Misslyckandet försenar produktionen på obestämd tid, säger Pavel Felgenhaur, oberoende militäranalytiker till AP.

En av Rysslands nya långdistansrobotar har havererat i samband med en avfyrning. Missilerna har reklamförts våldsamt av Ryssland och misslyckandet innebär ett kraftigt bakslag för landets kärnvapenstyrkor, skriver AP.

Bulava, som missiltypen heter, självförstördes i luften strax efter att den avfyrats från atomubåten Dmity Donskoy vid Barents hav, uppgav Kapten Igor Dygalo, talesman inom den ryska flottan.

Ryssland har de senaste åren gjort stora satsningar för att uppgradera sina missilstyrkor.

Ska överlista missilförsvar

Kreml har lyft fram missilprogrammets effektivitet och hävdat att det kan ta sig igenom alla tänkbara missilförsvar.

Washingtons planer att införa ett missilförsvar i Östeuropa har lett till en allt aggressivare ton från Kreml och den ryska militären som hävdar att det skulle underminera landets säkerhet.

Bulava-missilen ska enligt rapporterna ha en räckvidd på tusen mil och kunna bära en upp till sex kärnladdningar med individuella mål.

Fem av tio misslyckade

Den förväntas bli ett av vapnen som tre nya så kallade Borei-ubåtar kommer att bestyckas med.

På tisdagen meddelade ryska källor att tisdagens test var det tionde sedan 2004 och att hälften av dem varit misslyckade.

Det senaste testet som lyckades genomfördes i november. Då träffade man ett mål 550 mil bort från avfyrningsplatsen på mindre än femton minuter.

Enligt militären är flera nya missiltester inplanerade nästa år.

Publisert: