Misstänkte pappan försatt på fri fot

Av: Mikael Stengård, Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

”Mycket som talar för att det inte är han”

Polisen undersöker huset i Arboga där två barn dödades och deras mamma skadades svårt.
Foto: Conny Sillén/scanpix
Polisen undersöker huset i Arboga där två barn dödades och deras mamma skadades svårt.

Den 28-årige pappan till de bägge barn som knivmördades i Arboga på måndagskvällen har försatts på fri fot.

Det bekräftar polisen i Västmanland för aftonbladet.se.

Advokat Kari Skönebrant säger att han fick beskedet från polis och åklagare.

– Min klient satt i ett tre timmar långt förhör på onsdagen. Direkt efter det kom beskedet att han skulle släppas, säger han till aftonbladet.se.

Enligt Skönebrant har misstanken mot mannen inneburit en enorm press.

– Han har befunnit sig i ett chocktillstånd. Han har inte fått någon möjlighet att sörja sina barn och har varit tvungen att försvara sig.

”Bra alibi”

Polisen säger till VLT:s nätupplaga att mannen har ett bra alibi.

– Han finns med i utredningen, men det är mycket som talar för att det inte är han, säger Jan Sjöberg på polisen i Köping till tidningen.

Börje Strömberg, presstalesman på polisen i Västmanland uttrycker det som att bevisningen mot mannen har försvagats.

– Det finns inte längre någon anledning att hålla honom frihetsberövad. Om det dyker upp något nytt så kan bilden ändras, men i nuläget ska han släppas.

Mannens alibi tycks stämma. Och det finns inget i den tekniska undersökningen vare sig av mannen eller mannens bostad som motsäger att alibit stämmer.

– Det tar visserligen några dagar innan vi får definitiva svar på det tekniska bevismaterialet, men i nuläget finns inga bevis mot honom, säger Börje Strömberg.

Vad händer nu?

– Nu får vi ta ett steg tillbaka och ta nya tag och titta över andra möjligheter. Det handlar om att gå igenom materialet och kanske även hålla nya förhör med vittnen och grannar. Det är inte otänkbart att vi har fler frågor att ställa dem.

Finns det någon annan misstänkt i utredningen?

– Vi tittar brett på materialet och från och med nu kommer det också att bli lite striktare sekretess kring utredningen. Vi vill inte sabotera den med att gå ut med uppgifter för tidigt.

Är det möjligt att gärningsmannen kan finnas utanför familjekretsen?

– Det går inte att svara på i dag.

Mellan tjugo och tjugofem poliser arbetar intensivt med utredningen.

Redan tidigare på tisdagsförmiddagen ändrades misstankegraden mot mannen, som då ändå hölls kvar som anhållen som skäligen misstänkt för mord i två fall och mordförsök i ett fall.

”Lättnad”

Det var efter förhör med 28-åringen på häktet i Västerås som polis och åklagare fattade beslutet att försätta honom på fri fot. Anhållningsbeslutet hävdes klockan 16.15. Samtidigt hävdes avspärrningarna av mannens bostad.

– Min klient mottog beskedet med lättnad. Men jag tror att den svåra biten kommer nu efteråt, det är först nu han har möjlighet att sörja sina barn, säger advokat Skönebrant.

Skönebrant vill inte svara på frågor om själva utredningen, men säger att polisens arbete ledde till frisläppandet.

– Man har stämt av min klients uppgifter och funnit att det han sagt i förhören stämmer. Frågan om han fortfarande är misstänkt får utredningsledaren svara på, men en eventuell misstankegrad måste vara väldigt svag i nuläget, säger han

Den 23-åriga mamman har ännu inte kunnat höras, uppger polisen. Hon vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador.

Publicerad: