Fildelning

”Vi ska inte jaga miljontals fildelare”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Riksdagsledamoten Karl Sigfrid hoppas på Reinfeldt när Ipred-lagen skrivs

Statsminister Fredrik Reinfeldt ville inte ”jaga en hel ungdomsgeneration.”

Nu finns ett lagförslag mot fildelning som riskerar just det.

– Lagen får inte innebära att man ska jaga miljontals fildelare, säger moderaten Karl Sigfrid och hoppas att Reinfeldt tänker stå vid sitt ord.

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

”Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration” sa Fredrik Reinfeldt sommaren 2006.

Nu finns ett lagförslag som enligt kritikerna innebär just det. Film- och skivbolag ska kunna begära ut uppgifter om vem som genom fildelning delat med sig av till exempel musik och filmer som skyddas av upphovsrätten.

Uppgifterna, som kan ges ut efter beslut i domstol, kan användas för att driva en rättslig process eller för att bara tala om för fildelaren attt han eller hon brutit mot lagen.

Lagförslaget går till och med längre än vad EU faktiskt kräver av medlemsländerna.

Annat lät det i valrörelsen 2006. Både dåvarande statsminister Göran Persson och nuvarande Fredrik Reinfeldt sa att en fildelningslag inte får gå för långt.

”Vi måste se till att ungdomar som gör den här nedladdningen inte upplever sig som kriminella", sa Persson.

"Jag vill inte jaga en hel ungdomsgeneration", sa Reinfeldt och menade att politikerna måste visa att de lever med sin tid.

”Klappjakt på människor”

Efter valet svalnade frågan men samtidigt var en ny lagstiftning nödvändig eftersom EU kräver det. Sommaren 2007 la justitiedepartementet fram en så kallad promemoria om hur Sverige ska lösa frågan. Flera remissinstanser var kritiska och varnade bland annat för ”klappjakt på människor”.

Regeringen fortsatte arbetet. I mars i år kom de fyra allianspartierna överens om grundstommen till en ny lag. Nu har Lagrådet sagt sitt och har inga större invändningar. Snart landar en proposition i Riksdagen.

Står Fredrik Reinfeldt fast vid att han inte vill se en lag som riskerar att ”jaga en hel ungdomsgeneration?” Aftonbladet.se har sökt statsministern men han sitter upptagen i möten och kan inte svara.

Riksdagsledamoten och moderaten Karl Sigfrid är kritisk till hur lagförslaget nu ser ut.

– Med lagrådsremissen som utgångspunkt är det möjligt att begära ut identitet på någon som misstänks ha fildelat oavsett i hur stor eller liten skala det har skett. I praktiken kan det handla om bara en liten musiklåt. Det är inte rimligt, säger han till aftonbladet.se.

Tror på bra utfall

Men Sigfrid är hoppfull och räknar med att Reinfeldt står fast vid det han tidigare har sagt.

– Att vi inte ska jaga en hel ungdomsgeneration, det är vad vi har sagt och det vi bland annat har gått till val på.

– Jag tycker att vi har visat en väldigt stor öppenhet i den här frågan. Vi formar propositionen efter de funderingar och intressen som förs fram i debatten. Jag tror att vi kommer få ett utfall som är helt okej.

Vilka är dina krav?

– Jag har inga konkreta förväntningar på att det ska stå på det ena eller andra sättet. Men lagen får inte innebära att man ska jaga miljontals fildelare som knappt varit medvetna om vad de har gjort.

Även om de har gjort något olagligt?

– Men så fungerar det alltid när man ska stoppa något olagligt, man måste göra det med rimliga medel och ställa sig frågan hur långtgående intrång man kan göra i någons privatliv.

Gårdagens debattartikel i DN, där artister och skådespelare som Per Gessle, Mikael Persbrandt och Eva Dahlgren försvarade den nya lagen, ger han inte mycket för.

– De verkar inte riktigt ha förstått vad det här är för lag. Jag tror det är lobbyister som har skrivit artikeln och att artister som inte har koll på vad de gör som har skrivit på.

Ett förslag från regeringen väntas inom några veckor.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fildelning