Nyheter

Förarlös helikopter för farliga jobb

Av: 

Tobias Österberg

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

NYHETER

En obemannad och självstyrande helikopter gjorde på tisdagen sin första uppvisningsflygning i Stockholm.

Tanken är att helikoptern ska användas för både militära och civila uppgifter – som gränsövervakning, spaning efter försvunna och vid katastrofer

Helikoptern, Apid 55, behöver inte styras från marken, utan både startar och navigerar på egen hand mot det mål som angetts. Med hjälp av en dator planerar och övervakar operatören rutten.

– Den kan utföra uppdrag i miljöer där man inte vill skicka in personer, och även uppdrag som är extremt tråkiga och kanske för dyra med bemannade system, säger Mikael Hult, vd på Linköpingsföretaget Cybaero som utvecklat helikoptern, till TT.

Tre meter

Helikoptern är bara tre meter lång och väger 160 kilo fulltankad och med maxlast, exempelvis kameror och sensorer av olika slag.

I militära sammanhang kan den användas till exempel vid gränsövervakning och som eskort åt konvojer.

– Den kan förhindra att människor skadas eller dör. Vid civil tillämpning kan det handla om att läsa av algblomningar, oljeutsläpp och liknande. Även räddningstjänsten skulle kunna ha nytta av att snabbt få i väg en kamera för att titta på en olycksplats under tiden som man är på väg fram, säger Hult.

Hittills har en kund köpt systemet. Förenade Arabemiraten betalade 3,6 miljoner euro för sju helikoptrar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter