Titta – det spökar

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Spökjägare Patrik Jönsson håller reda på Sveriges alla spöken.

Här är Sveriges Ghostbuster.

Patrik Jönsson, 25, och hans tvillingbror hjälper folk få kontakt med andra sidan – och jaga bort osaliga andar.

– Det finns hundratusentals spöken i Sverige, säger han.

Fotsteg och knackningar i tomma rum. Barn som pratar med ”låtsaskompisar”. Hemsökta svenskar surfar in på tvillingarnas hemsida spökwebben och ber om hjälp.

– Spöken finns överallt i Sverige, särskilt i Skåne. Där finns många slott och herresäten, äldre platser med mycket historia, säger Patrik.

Skyddsänglar

Patrik och Kristian Jönsson från Kristianstad startade hemsidan 2001. Sedan dess har tusentals människor hört av sig med berättelser om vad de varit med om och egna bilder på det oförklarliga.

– Alla har en skyddsängel. En gång när jag skulle till jobbet gick det inte att låsa dörren. När jag gick in för att hämta reservnyckeln rykte det från köket. Jag hade glömt stänga av spisen, säger Patrik.

– Hade nyckeln fungerat som vanligt hade det börjat brinna. Jag är övertygad om att det var min skyddsängel som hjälpte mig.

Spöktips

Men alla spöken vill inte väl, enligt experterna. Då ger Sveriges Ghostbusters tillsammans med ett medium gratis tips om hur man kan bli kvitt dem.

– När folk flyttar in i gamla hus eller ska renovera kan de börja höra knackningar, dörrar slår och saker välts omkull. Då kan det vara ett spöke som ägt huset tidigare som vägrar släppa taget, säger Patrik.

Publicerad: