De tvingas bo i skydd hos guvernören

avCamilla Sundell

Albinos jagas och mördas i Afrika

1 av 3 | Foto: AFP
Richard Ciza, till vänster, och andra albinos har samlats för att söka skydd i burundiska staden Ruyigi. Innan Richard kom hit var han tvungen att hålla sig gömd i djungeln i två dygn.

Richard Ciza, 19, tvingades fly för sitt liv.

Orsaken? Han är albino.

Kriminella gäng vill tappa honom på blod och sälja hans kroppsdelar till häxdoktorer i Tanzania.

Flera mord och stympningar av albinos har inträffat i provinsen Ruyigi i östra Burundi och i norra Tanzania den senaste tiden. Området är känt för sin tro på trolldom. Enligt sägnen kan kroppsdelar från albinos locka fram guld och rikedomar.

Förra veckan blev albinon Richard Ciza, 19, plötsligt väckt av sina grannar.

– De varnade mig för att en grupp mördare var efter mig. Jag sprang som vinden, jag var skräckslagen, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Handelsvara

19-åringen gömde sig i djungeln i två dygn innan han slutligen vågade återvända till sin hemby. Efter krismöten med myndigheterna får Richard Ciza nu skydd tillsammans med 25 andra albinos hemma hos provinsguvernören Nicodeme Gahimbare.

– Hotet mot albinos är väldigt verkligt, säger guvernören till AFP.

Flera mord på albinos rapporteras från olika håll i regionen. I slutet av september mördades och styckades den 16-åriga albinoflickan Spes i sin hemby. Några dagar senare blev ytterligare en albino mördad i en stad i närheten.

– Det som händer är skrämmande eftersom albinos nu ses som handelsvaror, säger Nicodeme Gahimbare.

Värda miljoner

En pappa till en albinopojke berättar för nyhetsbyrån att hans son är fullständigt skräckslagen av fasa.

– När han går på gatorna säger vissa människor saker i stil med "vår rikedom går förbi".

Albinomördarna kan tjäna upp till 500 000 dollar, motsvarande cirka 3,8 miljoner kronor, för en albinokropp. Den lokala polisen har enligt AFP spårat blod och kroppsdelar till Tanzania, där häxdoktorer tillverkar lyckobringande amuletter.

Enligt Richard Ciza säger ryktet att albinokroppar bland annat placeras på guldgruvor eftersom de enligt sägnen får guldet att komma till ytan.

– Vissa fiskare använder kroppsdelarna som bete för att hitta fiskar som påstås ha guld i magen, säger han till AFP.