Slopa momsen – frukt har blivit en lyxvara

Ylva Sanfridson 40, informatör.

Jag gick aldrig på den där löjliga kampanjen att frukt var godis när jag var liten. Jag åt faktiskt mycket hellre godis. Men så fick jag också hål i tänderna. Numera tar jag däremot gärna en banan innan jag går loss på chokladkakan. Jag känner mig nyttigare och det dämpar den värsta hungern. Och så älskar jag apelsiner. Fast inte så här års. Det ska vara stora saftiga vinterapelsiner med tjockt skal. Fast det är en dyr vana...

Vi lägger stora summor på frukt i familjen. En medelstor banan går loss på minst fem spänn. Och en apelsin i storlek motsvarande B-kupa lika mycket. Och jag som helst köper C-kupeapelsiner. Om jag då äter två bananer och två apelsiner per dag blir det 20 kronor. Bara för mig. Lägger jag ihop det med vad barnen tar med till fruktstunden på dagis och vad de äter hemma blir det ytterligare 20 kronor. Alltså totalt 40 kronor per dag. Eller över 1 000 kronor i månaden. Och då äter vi inga lyxiga exotiska frukter (om man nu inte räknar bananer och apelsiner som exotiskt).

Maken äter mest annan sorts frukt. Skumbananer, citronkolor och sura persikor. Fast han gör allt för att dölja det. ”Oj, skruven är slut, jag måste åka till ÖB och handla ...” Sen hittar jag tomma godispåsar som inte är mina i bilen.

Man blir inte speciellt mätt på frukt. Men en chipspåse för en tia. Ojojoj. Där kan man snacka proppmätt i flera timmar. Mycket mer ekonomiskt om man ser till kalori per krona. En chipspåse innehåller över 500 kilokalorier om det är en normalstor påse, inte festvarianten. En apelsin innehåller 50. För att komma upp i energimängden i en chipspåse måste jag alltså äta 10 apelsiner. Det blir 50 kronor. Så dyr var inte ens den där lilla chipspåsen med blå potatischips som jag köpte på lyxmataffären Dean & DeLuca i New York.

Jag inser att frukt färdas långväga. Och att det naturligtvis blir dyrt. Men momsen är också en bov i folkhälsan. Frukt har blivit den nya lyxen och skräpmat är billigt. Förslaget om slopad moms på frukt som lanserades på alla hjärtans dag, ställer jag mig bakom. Mer apelsiner åt folket!

Fast man ska inte underskatta effekten av chips och lösgodis. Förutom sockerkicken och en högre mättnadsfaktor är det både mer lättätet och lättskalat. Dessutom är det inte så gott med apelsiner till öl. I vissa lägen föredrar jag faktiskt chips.