Dags för lite ”Pang i bygget”, Obama?

Foto: ap
Barack Obama kan få hjälp från oväntat håll – den brittiske komikern John Cleese vill skriva hans tal.

avTT-AFP

NYHETER

LONDON Barack Obama kan få hjälp från oväntat håll.

Monty Python-legenden John Cleese tänker erbjuda honom sina tjänster.

John Cleese i den klassiska gången som Basil Fawlty i ”Pang i bygget”.

Komikern John Cleese är beredd att bli talskrivare åt Obama om denne lyckas bli vald till demokraternas kandidat i årets amerikanska presidentval. Det berättar Cleese för den brittiska regionaltidningen Western Daily Press.

Den 68-årige Cleese är uppvuxen i Weston-super-Mare nära Bristol i England, men bor numer i Kalifornien. Han förklarar det som britter i förskingringen brukar, med att vädret på Brittiska öarna är uselt. Hem till England vågar han sig vanligen bara i maj–juni.

– Jag ska till Europa i november, men jag kanske får fullt upp till dess, för om Barack Obama blir nominerad tänker jag erbjuda honom mina tjänster som talskrivare – jag tycker att han är briljant, säger Cleese till tidningen.

Odiplomatisk

Cleese är känd för sina roller som fullständigt odiplomatisk – minns hur han behandlade personal och hotellgäster i tv-komedin Pang i bygget. En titt i Monty Python-sammanhang ger idéer som om möjligt vore ännu mer förödande för en politiker: till exempel parlamentarikernas uppförande i Jesusfilmen Life of Brian, eller ministeriet för löjliga gångarter som inrättades i Python-gängets ursprungliga tv-serie.

Men Cleese har gjort gästspel i politiken tidigare. 1987 spelade han in en reklamfilm för det brittiska parti som numer kallas Liberaldemokraterna, den eviga trean i de brittiska valen.

Privat har Cleese en hel del andra intressen. Senare i år ska han vara med och ragga ihop pengar till Bristols djurpark i hemlandet. Dessutom följer han både cricket- och fotbollsresultat från sin kaliforniska horisont, särskilt hur det går för Bristol City.

ARTIKELN HANDLAR OM