Fingerprint sänker prognos – rasar på börsen

NYHETER

Konkurrensen hårdnar och det fjärde kvartalet lever inte upp till förväntningarna. Det hajpade biometriföretaget Fingerprint Cards sänker sin intäktsprognos för i år och nästa år. Aktien rasar med över 15 procent när börsen öppnar.

Fingerprint Cards räknar nu med att intäkterna kommer att landa mellan 6 600 och 6 800 miljoner kronor, i stället för mellan 7 200 och 7 500 som man kommunicerade i samband med den senaste delårsrapporten. Prognosen för rörelsemarginalen ligger kvar på 40 procent.

Efter fem minuters handel hade aktien rasat med 15 procent.

De uteblivna intäkterna förklaras av tidigare lageruppbyggnad, brist på vissa komponenter med negativ effekt på mobiltelefonvolymerna och ökad konkurrens.

– Det står nu klart för oss att den förväntade starka tillväxten under fjärde kvartalet inte infunnit sig. Vi har också påverkats av lageruppbyggnaden i hela leveranskedjan, vilket vi inte upptäckte i oktober. Det borde vi gjort, kan jag nu erkänna, säger vd Christian Fredrikson under en telefonkonferens.

– Vi har också påverkats av att vissa av våra kunder haft komponentbrist, vilket resulterat i minskad produktion av smarta telefoner, fortsätter han.

– Vi märker också av en ökad konkurrens där några tillverkare vänt sig till andra leverantörer. Vi förväntar oss att situationen ser likadan ut under första kvartalet nästa år, säger Christian Fredrikson.

Bolaget har skruvat på sin prognos vid ett par tillfällen under året och gick in i 2016 med en försäljningsprognos på mellan 6 500–8 500 miljoner kronor som sedan har justerats i båda ändar.

Under 2017 räknar Fingerprint Cards med intäkter i intervallet 7 500–9 500 miljoner kronor och en rörelsemarginal på över 35 procent.

Aktieägarna är vana vid dagliga upp- eller nedgångar på ett par procent i aktiekursen. Sedan årsskiftet har kursen dock gjort ett rejält dyk ner med mer än 30 procent.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM