Jorden runt på elva dagar – i luftballong

1 av 4
NYHETER

En rysk präst har flugit jorden runt på elva dagar – i luftballong. Ballongflygaren säger att den spektakulära resan är ett nytt världsrekord.

Den ryska prästen och till lika ballongentusiasten Fedor Konyukhov, 65, har nu ensam flugit jorden runt på elva dagar med luftballong. Resan har tagit honom runt södra halvklotet.

Strapatsen ska vara ett nytt världsrekord enligt prästen, även om det ännu inte har godkänts av World Air Sports Federation. Konyukhov har dessutom tagit en längre rutt än den tidigare rekordhållaren Steve Fossett vars resa tog tretton dagar. Det skriver the Independent.

34 820 kilometer i ballong

Konyukhov landade i ödemarken i Australien den 23 juli, där han också startat elva dagar tidigare. Då hade han klarat av en resa på 34 820 kilometer. John Wallington, prästens flygkoordinator, säger att Konyukhov var kall och utmattad, men glad och välbehållen när han landade.

Konyukhovs rutt har tagit honom över Nya Zeland, Stilla havet, Sydamerika och det Södra ishavet.

Resan över Stilla havet tog bara 92 timmar skriver Konyukhov team på hans egen sajt. Det betyder att han hållit en genomsnittlig fart på 142 kilometer i timmen den delen av turen.

"Det är skrämmande att vara såhär långt ner söder ut och så långt bort från civilisationen. Den här platsen känns väldigt ensam och avlägsen. Inget land, inga båtar, inga flygplan. Bar ett tjockt lager moln och ett mörk horisont i öster", skriver Konyukhovs i sin blogg om resan över den södra polcirkeln där temperaturen var under 50 minusgrader.

Trasig utrustning

Ballongens korg är på det bredaste stället två meter och Konyukhov kunde bara sova fyra timmar per dygn för att hinna med att kontrollera sin utrustning för skador.

Men den 21 juli gick ballongens värmesystem sönder och Konyukhovs tvinades tina sitt dricksvatten med farkostens huvudbrännare under resten av resan.

För att gå på toaletten använde Konyukhov en enkel hink.

Van ballongflygare

Det är inte första gången Fedor Konyukhov flyger ballong. Han har tidigare gjort ensamresor till både Syd- och Nordpolen. 65-åringen ska också ha bestigit Mount Everest två gånger.