Ännu en polisbil vandaliserad

”Folk pissar ju på bilarna”

Ytterligare ett utryckningsfordon vandaliserades i Malmö natten till i lördags – det fjärde fallet på två dygn.

En polisbuss fick rutan till passagerarsätet sönderslagen i ett område där man vanligtvis är fredad.

– I en del gatuområden krävs det dubbla patruller för att ha tjänstefordon i fred, säger Stephan Söderholm vid polisen i Skåne.

Krossad ruta på en polisbuss.
Krossad ruta på en polisbuss.

Under lördagsnatten blev ännu ett utryckningsfordon vandaliserat. Denna gången skedde det i stadskvarteret Malmö live vid Dag Hammarskjölds torg, ett område där polisen vanligtvis lämnas ifred.

Rutan till passagerarsätet blev sönderslagen på polisbussen som stod parkerad på platsen.

– Det är säkert så att det är en buss som ingår i en allmän kommendering som finns i Malmö beroende på gränskontrollerna och flyktingproblematiken. De är inhyrda på hotell och det är en polisbil som tillhör en annan region, säger Stephan Söderholm, polisens presstalesman i Skåne.

Inne i bilen hittades en glasflaska.

”Får skicka dubbla patruller”

Stephan Söderholm säger att trots den senaste tidens vandaliseringar av blåljusfordon upplever han ingen ökning av problemet. Däremot finns det adresser i Malmö där polisen måste ha dubbla resurser.

– I Rosengård när vi skickar bilar dit måste vi parkera med ytterligare en patrull. En del gatuområden krävs det dubbla patruller för att ha tjänstefordon i fred.

– Det har förekommit att räddningstjänsten fått sina bilar utsatta. Inte så att bilar slås sönder till höger och vänster men det är ju illa och det är resurskrävande. Det är en problematik i detta. Kommer polisen ner med en gripen person och bilen är sönderslagen är det ju allvarligt, säger Stephan Söderholm.

Aftonbladet har pratat med polismannen från Karlstad vars bil slogs sönder. Han var i Malmö med tre kollegor från Värmland och möttes av den krossade rutan när han skulle börja sitt skift.

– Det ligger ju i ett fint område så det är förvånande, säger polismannen.

Som tur var kunde de lösa reparationen förhållandevis snabbt med plexiglas. Han har en annan bild än Söderholm av hoten och våldet och upplever att problemen ökat.

– Folk pissar ju på bilarna. Det är bara att gilla läget. Vi skriver ju inte på hälften av hoten vi tar emot, säger han.

”Ingen hotbild mot polisen”

Det här är det fjärde utryckningsfordonet som vandaliseras på två dygn.

I lördags sattes en polisbil i Östberga söder om Stockholm i brand och under söndagen vandaliserades en ambulans i Tensta. Då krossades tre rutor på fordonet som var under utryckning för att hjälpa en patient.

Under måndagen skars fyra däck sönder och en ruta krossades på en polisbil som parkerat i västra Nordstan i Göteborg. Polispatrullen befann sig i området för att ta upp en anmälan om misshandel alternativt rån. De var borta i 40 minuter.

– Det finns ingen hotbild mot polisen, där ska allmänheten känna sig lugn. Det är enskilda händelser men att de kommer inom loppet av två dygn är nog mer en slump, sa Hans Lippens, polisens presstalesman i Göteborg, till Aftonbladet under måndagsförmiddagen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) fördömer våldet och skadegörelsen mot blåljuspersonal och öppnar för strängare straff mot dessa gärningsmän. Han utesluter inte en ökad användning av kameror på blåljusfordon för att identifiera gärningsmän snabbare.

Publisert:

LÄS VIDARE