Ryssland har inlett en stor offensiv i Syrien

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Mikhail Klimentyev / AP
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu och president Vladimir Putin.

Ryska flygvapnet har inlett en stor offensiv mot de syriska provinserna Idllib och Homs under tisdagen.

Stridsflyg har lyft och missiler avfyrats från det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov bekräftar landets försvarsminister Sergej Sjojgu under tisdagen, enligt nyhetsbyrån AP.

Samtidigt utsätts den syriska staden Aleppo för de värsta bombningarna på veckor.

Under tisdagen meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu att Ryssland deltagit i nya attacker mot IS i norra Syrien.

Ryssland säger att offensiven riktar sig mot Islamiska statens och Jabhat Fatah al-Shams (tidigare Nusrafronten) posteringar i provinserna Idlib och Homs i Syrien, men detta har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

När Ryssland tidigare har sagt sig bekämpa terrorister har man till stor del bombat andra fiender till Assad-regimen, som Ryssland stöder.

Stridsflyg lyfte i dag

Under tisdagen lyfte stridsflygplan från det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov, som är placerat i östra Medelhavet, och flera missiler ska även ha avfyrats.

– Det är första gången i vår marina historia som hangarfartyget Admiral Kuznetsov deltagit i strid, säger Sjojgu till AFP.

Sergej Sjojgu säger att de ryska stridsflygplanen kommer att inrikta sig på ammunitionsdepåer, träningsläger och försvarsmaterial som tillhör terrorgruppen.

Enligt Sjojgu, som pratat med president Vladimir Putin, kommer flyganfallen att fortsätta.

Samtidigt kommer rapporter om att flyganfallen återupptagits i de östra delarna av de rebellkontrollerade Aleppo.

Detta efter att Moskva begärt avbrott i anfallen för drygt tre veckor sedan, så att rebeller och civila skulle få en möjlighet att lämna Aleppo.

– I dag är bombningarna våldsamma. Den här typen av attacker har inte förekommit på över 15 dagar, säger Ibrahim Abu al-Laith från Vita hjälmarna till nyhetsbyrån Reuters.

Sjukhus bombades

Under tisdagen har minst en person även dödats i en lufträd mot ett sjukhus i Awaijel väster om Aleppo, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar det syriska inbördeskriget från Storbritannien.

Attacken är den tredje sjukhusbombningen i Syrien på ett dygn. Både medicinsk personal och patienter skadades i räden.

Anfall på sjukhus strider mot fjärde Genèvekonventionen, som tillkom i syfte att skydda civila i väpnade konflikter.

Brist på mat

Samtidigt kommer även rapporter om att befolkningen på flera håll i Syrien lider allvarlig brist på mat, vatten, el, bränsle och läkemedel.

Ryssland, som är nära allierad med Syriens president Bashar al-Assad, har under över ett års tid genomfört flyganfall som stöd till hans styrkor.

Flera människorättsgrupper och regeringar i västvärlden har anklagat syriska regimen och dess allierade i Moskva för att medvetet bomba sjukhus och andra civila mål. Anklagelser som både president Bashar al-Assad och Moskva nekar till.

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort

 PLUS:  Kriget i Syrien

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM