Högerextrema i aktioner för att skrämma svarta

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

”Risken för våld på valdagen är högst verklig”

1 av 2

NEW YORK. Högerextremister mobiliserar för att få väljare från minoritetsgrupper att stanna hemma på valdagen.

En del i strategin är hot. En annan är att förse fattiga människor med alkohol och droger.

– Vi tror att det kommer att få dem att stanna hemma, säger en företrädare för en högerextrem sajt till Politico.

Det är jämnt mellan Hillary Clinton och Donald Trump i valrörelsens slutspurt. Men bland minoritetsgrupper har den demokratiska kandidaten ett förkrossande övertag.

Detta, i kombination med Trumps anklagelser om att valsystemet är riggat, har fått högerextremister att planera aktioner på valdagen.

Nynazister, Ku Klux Klan-anhängare och andra grupper på den yttersta högerkanten mobiliserar för att övervaka vallokaler – och för att stoppa utsatta Clinton-supportrar från att rösta.

Ska få sprit och knark

Politico har varit i kontakt med företrädare för den högerextrema sajten The right stuff, som planerar att ge droger till fattiga på valdagen.

”Vi har team som ska gå in i slumområden i Philadelphia med 40s (Flaskor med drygt en liter alkohol, vanligen öl med hög alkoholhalt, reds. anm) och marijuana. Vi tror att det kommer att få fler av dem att stanna hemma. Det har varit framgångsrikt tidigare”, skriver den anonyma personen i ett mejl till tidningen.

Sajten uppger också att kameror ska monteras i vallokaler för att filma väljare. Människor som misstänks ha röstat två gånger kommer anmälas till myndigheterna och hängas ut på sociala medier:

”Syftet är att underminera Clintons legitimitet om hon skulle stjäla valet.”

Risk för våldsamheter

Politico rapporterar vidare om nazistledaren Andrew Anglin. Han säger sig ha rekryterat tusentals sympatisörer som ska bevaka vallkolaler över hela USA den 8 november.

Anhängare till Ku Klux Klan och andra rasistiska organisationer planerar liknande aktioner.

Hur mycket av detta som faktiskt kommer att genomföras är oklart. Men experter har under en längre tid oroats över att oroligheter kan bryta ut i samband med valet.

– Risken för våldsamheter på valdagen är högst verklig. Donald Trump har sagt till sina supportrar i veckor att valet kommer att stjälas av onda krafter, säger Mark Potok på den ideella människorättsorganisationen Southern Poverty Center, till Politico.

Hemliga strategier

Tidningen har inte lyckats få någon kommentar om högerextremisternas aktiviteter från Donald Trumps stab.

Efter att ha besökt en mycket sluten del av kampanjen kunde dock Bloomberg i förra veckan rapportera om centralt utarbetade planer för att få ner valdeltagandet bland svarta och kvinnor.

Senare förnekade Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence att någon sådan verksamhet skulle ha ägt rum.

Vädjar till väljarna

Hillary Clintons kampanj har arbetat hårt för att få så många supportrar som möjligt att ta sig till vallokalerna. Statistik från förtidsröstningen tyder dock på att valdeltagandet bland svarta kommer gå ner jämfört med förra valet.

Det är dåliga nyheter för Clinton. I en radiointervju på onsdagen sa Barack Obama att han är bekymrad över siffrorna. Presidenten vädjade också till väljare att rösta.

– Alla måste förstå att allt vi har gjort hänger på att jag kan lämna över till någon som tror på samma saker som jag tror på, sa han.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM