10 saker du bör veta om Kaine och Pence

1 av 2 | Foto: Hillary Clinton och Tim Kaine
NYHETER

Ny debatt i kväll – men Trump och Clinton får vila.

I stället drabbar vicepresidentkandidaterna Mike Pence och Tim Kaine samman.

Men vilka är de egentligen?

I vanliga fall kan vicepresidentdebatterna bli hätska, eftersom kandidaterna inte behöver framstå som presidentfäiga. Men den här valkampanjen är annorlunda (om nu någon missat det).

Gillar ej smutskastning

Trump och Hillary har knappast varit blygsamma med attacker, och samtidigt är både Mike Pence och Tim Kaine kända för sitt förakt för smutskastningskampanjer.

Hur som helst så ska de i alla fall debattera. Här är 10 saker du bör veta om de två.

Mike Pence, republikan, 57 år, från Indiana

1. Är mycket konservativ i det som brukar kallas för moralfrågor. Han kallar sig "kristen, konservativ och republikan, i den ordningen". Han har också skrivit under en av USA:s mest strikta abortlagar, som antagligen kommer att utmanas i domstol inom kort.

2. Han blev känd för en större allmänhet i USA när han som guvernör skrev under en lag som gjorde det möjligt för företag i Indiana att inte behöva medverka vid samkönade bröllop. Kritikerna hävdade att han lagliggjorde diskriminering – och Pence fick backa.

3. Han stödde initialt Donald Trumps motståndare och hårdaste rival, Ted Cruz. Dagen efter att Cruz dragit tillbaka sin kandidatur gick Pence istället ut och stödde Trump.

4. Växte upp som demokrat och hade John F Kennedy som idol. Men i en intervju med CBN sa han att det berodde på Kennedys tro (både Pence och Kennedy är irländska katoliker).

5. Trodde (i alla fall för 16 år sedan) att "rökning inte dödar". "Trots hysterin från den politiska eliten och media så dödar inte rökning", skrev han i en debattartikel år 2000.

Tim Kaine, demokrat, 58 år, från Minnesota

1. Var nära att bli Barack Obamas vice presidentkandidat, men ströks i sista stund till förmån för Joe Biden.

2. Tillbringade ett år i Honduras som kristen missionär och talar flytande spanska. Han har till och med hållit ett tal i senaten på spanska.

3. Har en rad åsikter som skiljer sig från många andra demokrater, speciellt Bernie Sanders-falangen. Han är för frihandel och avreglering av banker.

4. Kaine, som är katolik, är även motståndare till abort och dödsstraff. Han har tidigare i sin karriär röstat emot abortlagar, men på senare tid ändrat sig och röstat för i princip alla förslag för en friare abort., trots sina personliga åsikter.

5. Han är en riktig valvinnare. Kaine har varit borgmästare, guvernör och senator. Han har aldrig förlorat ett val han ställt upp i. 

Källor: Washington Post, CNBC, PBS

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM