Nya utbrottet: Dra åt helvete, Obama!

1 av 3
NYHETER

Rodrigo Duterte, Filippinernas extravaganta president, har hållit tal igen.

Och då går han, sin vana trogen, till attack mot en världsledare.

Rodrigo Duterte har kallat såväl påven, FN-chefen Ban Ki-Moon som USA:s president Barack Obama för ”horungar”. Han har sagt "fuck you" till EU.

I dag höll han en tal i samband med en militärövning som Filippinerna gör ihop med USA.

Han verkade dock inte helt nöjd med sin samarbetspartner.

– I stället för att hjälpa oss, var utrikesdepartementet det första att slå till mot oss. Så du kan dra åt helvete, herr Obama, du kan dra åt helvete, sa Duterte.

Anledningen till vreden var USA:s kritik mot Dutertes krig mot kriminella som han bedrivit sedan han kom till makten i somras. Ett krig som skördat 3 000 människoliv (Duterte har sagt att han "gärna skulle slakta" tre miljoner narkomaner).

Han var också upprörd över att USA vägrat att sälja vapen till Filippinerna.

– Om ni inte vill sälja vapen, vänder jag mig till Ryssland. Jag skickade generalerna till Ryssland och Ryssland sade 'oroa er inte, vi har allt ni behöver, vi kommer att ge er det', sa Duterte, enligt AFP.

"I strid med den varma relation vi har"

Washington svarade enligt AP att man inte har fått några formella indikationer på att Filippinerna vill ändra samarbetet med USA – men en talesperson från utrikesdepartementet medgav att retoriken "verkar vara i strid med den varma relation som finns mellan det filippinska och amerikanska folket". 

Bad om ursäkt

Senast han förolämpade Obama ("horunge") tvingades Duterte att be om ursäkt.

Direkt efter tisdagens tal besökte Duterte en synagoga i huvudstaden Manila. Anledningen? För att be om ursäkt för att ha jämfört sig själv med Hitler.