Wallström fördömer sjukhusräderna: ”Ingen medmänsklighet”

avMartin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 18

Det största sjukhuset i syriska Aleppo bombas igen – två dagar efter att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fördömde attackerna som krigsbrott. Det rapporterar AFP.

”Ingen medmänsklighet. Assad och Ryssland rör sig längre bort från fred”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.

Efter att vapenvilan i Syrien havererade har den syriska regimen inlett en av de största offensiverna hittills för att ta full kontroll över Aleppo. Till sin hjälp har de ryskt flygvapen och miliser som backas av Iran.

I onsdags bombades flera av de få sjukhus som återstår i staden – vilket fick omvärlden att reagera med avsky.

”Ni får svara inför Gud”, sa påve Franciskus. ”Krigsbrott”, konstaterade FN:s generalsekreterade Ban Ki-Moon.

Men på lördagen fortsatte bombregnet. Sjukhuspersonal uppger för AFP att stadens största sjukhus träffats av två tunnbomber och en klusterbomb.

– Vårdpersonal som jag pratade med lade ner telefonen eftersom sjukhuset bombades igen samtidigt som vi pratade, säger Adham Sahloul vid en syrisk-amerikansk läkarförening som är på plats i Aleppo.

Sverige och Frankrike fördömer

Sveriges utrikesminister Margot Wallström riktar stark kritik mot den syriska regimen och dess ryska stöd:

”Oacceptabelt att bomba civila, barn och sjukhus i Aleppo. Ingen medmänsklighet. Assad och Ryssland rör sig längre bort från fred”, skriver hon på Twitter.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault säger att det är ett akutläge – vapen måste läggas ner och humanitär hjälp måste släppas fram.

– I den våg av våld som har överväldigat Aleppo i flera dagar är det särskilt oförsvarligt att sikta in sig på byggnader och hjälparbetare, säger han till AFP.

Samtidigt säger deras ryska motsvarighet Sergej Lavrov till den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria Novosti att det inte finns några bevis för ryska attacker mot civila.

Enligt honom är vapenvilan fortfarande intakt.

Ryska plan i nya räder

Samtidigt rapporterar Reuters att ryska plan har gjort räder i norra Aleppo, för att skära av vägar in i det belägrade området.

Den syriska armén har gått ut och sagt att man gått framåt – men det förnekar rebellerna.

– De bombar den gamla staden hårt efter ytterligare ett misslyckat försök att vinna mark. De har förlorat flera krigare och vi håller ut, säger Abu Hamam, talesperson för rebellgruppen Failaq al-Sham, till Reuters.

Den ryska tidningen Izvestia rapporterar att landets flygvapen får förstärkning i Syrien. Fler bombplan av modellerna SU-24 och SU-34 har skickats och ännu fler kan följa, säger en anonym tjänsteman till tidningen:

– Om så behövs kommer flygplansflottan att förstärkas ytterligare inom två till tre dagar.

”Värre än ett slakthus”

Ban Ki-Moon gick hårt åt attackerna i onsdags.

– Föreställ er förstörelsen. Människor med lemmar bortsprängda. Barn med fruktansvärda smärtor utan lindring. Föreställ er ett slakthus. Detta är värre, sa han inför säkerhetsrådet.

USA har hotat med att helt frysa samtalen med Ryssland. Storbritannien varnade för att Ryssland riskerar att helt isolera sig själva från samtal med omvärlden.

På fredagskvällen publicerade New York Times hemliga ljudinspelningar från ett möte mellan den amerikanske utrikesministern John Kerry och civila syriska hjälporganisationer.

Där säger Kerry att han inte har fått mycket gehör inom den amerikanska regeringen när han föreslagit att USA ska gå in militärt i Syrien.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM