Polisen får rätt att kameraövervaka i Rinkeby och Tensta

Publicerad 2016-06-09

Får tillstånd att övervaka dygnet runt

Polisen får rätt att använda kameraövervakning i Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta.

Orsaken är den allvarliga våldsbrottsligheten i områdena.

– Det är ett mycket angeläget samhällsintresse att komma tillrätta med denna brottslighet, säger kammarrättsrådet Erika Odung i en kommentar.

Under tisdagsnatten utsattes en polispatrull för stenkastning av ett ungdomsgäng i Rinkeby. Ingen polis skadades, men attacken tvingade patrullen att lämna området.

Incidenten är den senaste i en lång rad av våld som mött blåljuspersonal som verkar i Stockholms förorter.

Nu ger kammarrätten i Stockholm polisen rätt att använda kameraövervakning i Rinkeby centrum, vid Tenstaplan och i Tenstagången.

”Mycket angeläget”

Kammarrätten anser att brottsbekämpningen väger tyngre än integriteten för människorna som vistas i områdena. Tillståndet gäller dygnet runt i två år.

– Vid bedömningen har särskilt beaktats den brottslighet som riktar sig mot samhället och dess företrädare, som polis och räddningstjänst, och att det är ett mycket angeläget samhällsintresse att komma tillrätta med denna brottslighet, säger kammarrättsrådet Erika Odung i en kommentar.

Löfven: Straffen ska ses över

Tidigare har länsstyrelsen beviljat polisens kameraövervakning. Datainspektionen överklagade dock det beslutet till förvaltningsrätten, som sa nej till kamerorna. Men även det avgörandet överklagades. Nu har alltså kammarrätten gått på polisens linje.

Under onsdagen besökte statsminister Stefan Löfven Rinkeby. Då lovade han att straffen för stenkastning ska ses över:

– Vi behöver arbeta med saker på kort sikt och få bukt med brottsligheten, exempelvis stenkastning och även organiserad brottslighet. Det är därför polisen behöver mer resurser.

Löfven betonade dock vikten av investeringar för att komma till rätta med problemen långsiktigt.

– Vi har för mycket klyftor och segregation. Vi måste knäcka den. Sverige ska inte kännetecknas av klyftor, utan av gemenskap, sa Stefan Löfven till Aftonbladet.