Migrationsverkets flytande flyktingfärja

Migrationsverket stoppar asylbåten

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Visby. Migrationsverket stoppar asylbåten Ocean gala.

Anledningen är att länsstyrelsen gjort bedömningen att hamnen som fartyget ligger i saknar tillstånd.

– Därmed kommer vi bestrida fakturan, säger Magnus Gustavsson på Migrationsverket.

Migrationsverket har i dag fattat ett beslut om asylbåten Ocean gala.

– Beslutet nu är att vi gör bedömningen att det finns förhinder för oss att påbörja asylboende där, säger Magnus Gustavsson, ställföreträdande avdelningschef på avdelningen verksamhetsstöd, på Migrationsverket.

Tidsfristen för leverantören Floating Accommodations att skicka in alla tillstånd som behövs gick ut i söndags. I måndags skickade leverantören en faktura till Migrationsverket. Dygnshyran för fartyget är 800 000 kronor per dygn och enligt leverantören ska fakturan betalas även om någon inte bor ombord.

Kommer inte betala hyran

Men eftersom dagens beslut kommer Migrationsverket inte betala hyran.

– Vi kommer att bestrida den fakturan eftersom alla villkor inte är uppfyllda, säger Magnus Gustavsson.

Floating Accommodations har nu fram till på fredag på sig att överklaga, vilket man kommer att göra. Delägare Kjell Tandberg säger att Migrationsverkets beslut grundar sig på länsstyrelsen i Västernorrlands bedömning att hamnen där båten ligger inte har rätt tillstånd.

– Vi delar inte den bedömningen. Hamnen är godkänd och det är inget som säger att fartyget inte kan ligga där, Kjell Tandberg.

Hotar med stämning

Kontraktet mellan Migrationsverket och Floating Accommodations skrevs i mars och i mitten av juni anlände fartyget till Utansjö hamn utanför Härnösand. Sedan dess har det varit en infekterad strid mellan olika parter om fartygets framtid.

Härnösands kommun vill inte ha fartyget i hamnen och har polisanmält hamnägaren. Samtidigt har leverantören anklagat Migrationsverket för att förhala processen med att få asylsökande på plats på fartyget.

Delägaren Kjell Tandberg har tidigare sagt att han tänker gå vidare till domstol om Migrationsverket inte betalar dygnskostnaden på omkring 800 000 kronor. Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson sa till Aftonbladet tidigare i veckan att han anser att ärendet har skötts korrekt från Migrationsverkets sida.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Byn tog emot 100 flyktingar – så gick det ett år senare

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationsverkets flytande flyktingfärja

Migrationsverket