Många anmälningar om ofredande på festival

1 av 12
NYHETER

KARLSTAD. Okända killar har tafsat på unga tjejer i publiken på musikfestivalen Putte i parken i Karlstad.

Hittills har 16 tonårstjejer anmält att de blivit sexuellt ofredade, och sent på lördagskvällen inkom nya anmälningar om sexbrott.

– Det känns ju väldigt tråkigt att man inte kan gå på festival och ha kul med kompisar utan att vara rädd att bli tafsad, säger Elsa Johnsen, 16.

Under lördagskvällen strömmade publiken till folkparken Mariebergsskogen i Karlstad.

Elsa Johnsen, 16, och Ida Johnsträd, 15, är på gratisfestivalen Putte i parken med ett gäng kompisar. De har sett många fler vakter och poliser än vad som varit under torsdagen och fredagen. De känner sig hyfsat trygga ändå:

– Bara man håller ihop, säger Ida Johnsträd.

– Samtidigt blir man ju lite rädd och nervös för att gå hit när man hört om vad som har hänt, och att det varit så himla mycket, säger Elsa Johnsen.

Inte längst fram

Det är mest hänget på festivalområdet som lockat dem att gå ut ikväll. Men de har lovat att inte gå in mitt i folkhavet om de ska kolla på konserterna.

– Jag ska inte stå längst fram eller liksom i folkmassan, säger Ida Johnsträd.

Precis bredvid scenområdet står värmländska räddningstjänstens satsning Ungdomar för trygghet. De känner många av tonåringarna efter nattvandringar och skolbesök som sker året om. Men verksamheten har inte snackat med tonårskillarna om hur de är mot jämnåriga tjejer.

– Vi har nämnt det, det har vi. Men vi har inte hunnit göra nåt sånt än. Vi får väl göra en utvärdering efter festivalen, säger Kalle Brodd.

Festivalgeneralen Niclas Lagerstam blev förvånad på lördagsmorgonen när han läste att det var så många anmälningar.

– Det är inte acceptabelt och det är inte okej, så tänker jag om det, säger han.

Fler vakter och säkerhetspersonal

Till lördagen har Putte i parken tagit in fler vakter och säkerhetspersonal. Både uniformerade och civilklädda poliser finns bland besökarna.

– Vi har en hög säkerhet framme vid scen, och det är där det händer, säger Niclas Lagerstam.

En uppskattning tidigt under kvällen sa att 9 000 Karlstadsbor tagit sig till festivalområdet. Men vid 21-tiden tror polisen att det närmar sig folkparkens tak på 15 000 besökare.

Europes spelning på lördagen har dragit till sig en äldre publik än under torsdagen och fredagen. På den tredje festivaldagen har det hittills inte kommit in några anmälningar om sexuellt ofredande.

– Nä, utan det var under natten igår som det ramlade in nio anmälningar till, så vi är uppe i 16 anmälningar, säger Stefan Sundberg, länsvakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Tiotal nya anmälningar om ofredande

Efter att Europe har framfört sin bejublade final – Final countdown – lämnar de vuxna området. Kvar är Karlstads unga.

När artisten Frej Larsson går på vid midnatt har publikens medelålder sjunkit till runt 18 år.

Polisen och ordningsvakterna rycker ut två killar ur publikhavet. Det går fort och killarna blir förda till ett inhägnat område bakom scenen.
– Det var nåt tjafs, vet inte om det var tafs. Det kommer upprättas en anmälan iallafall, det är positivt, säger en av ordningsvakterna till Aftonbladet.
– Vi pratar med målsägande just nu, men det lutar åt sexuellt ofredande, säger polisens insatsledare Daniel Fernström.

Enligt polisen rör det sig om minst två målsägande och två misstänkta unga män.

Och medan publiken hoppar till Frej Larssons "Pappersflygplan" fortsätter vakterna och poliserna att spana in i havet av unga.
En till kille förs ut av två vakter, till samma ställe som de två andra.

Lite senare under kvällen, natten mot söndag, fördes två män, 16 respektive 18 år, till station för identifiering misstänkta för sexuellt ofredande.