Rensade ogräs – då exploderade glasbordet

NYHETER

”Det bara small till så var det glas överallt”

1 av 3

Anita Tern var ute och påtade i trädgården när hon hörde en hög smäll. När hon tittade upp såg hon att det låg glassplitter över hela uteplatsen – glasbordet som stod där hade exploderat.

– Det lät som att någon kastade en gatsten genom fönstret, säger Anita.

Anita Tern, 56, rensade ogräs i trädgården hemma i Limhamn när glasbordet exploderade. En av Anitas hundar, Malin, låg under bordet och fick pälsen full av glassplitter.

– Det var verkligen en chock. Bordet har inga repor eller sprickor, jag har varit jätterädd om det. Malin hade splitter överallt, små, små bitar som vi fick borsta och duscha bort, säger Anita.

”Hade kunnat få glas i ögonen”

Bordet köpte Anita för två år sedan och har fått stå i ett rum över vintrarna. Att bordets glasskiva sprack är ett mysterium för Anita som är tacksam över att inte hela familjen var ute när det hände.

– Jag har ett barnbarn på tio år som satt på övervåningen och spelade datorspel, det är ren tur att han inte satt vid bordet. Mina hundar hade kunnat få glas i ögonen.

För att varna andra har Anita skrivit ett Facebookinlägg om vad som hände henne.

”Inte mycket till rabatt”

Glassplittret på uteplatsen och på hunden Malin tog flera timmar att städa undan och Anita fick ringa hem sin man från jobbet för att hjälpa till. När Anita åkte ut till Jysk, där hon köpt bordet, erbjöd de henne en rabatt på 400 kronor vid köp av ett nytt bord.

– De sa att de aldrig hört tala som liknande händelser förut. Jag förhandlade om rabatten till 500 kronor men det är inte mycket när man stått i flera timmar och sanerat hund och uteplats. Jag har väl inget otalt med Jysk egentligen men rabatten var lite tunn. Vi betalade nästan 3 000 kronor för det förra bordet, inklusive stolar.

”Vi har kontaktat leverantören”

Enligt Jysk beror olyckan på ett fabrikationsfel som skett när man härdat glaset. Glasskivor och bilrutor härdas genom upphettning och i den processen kan små föremål hamna i glaset som sedan gör att det spricker på ett explosionsartat sätt.

– Att glaset spricker sönder i små bitar är för att minska skaderisken jämfört med stora, vassa bitar glas som. När glaset spricker på det här viset kan det vara chockartat men det händer väldigt sällan. Vi har kontaktat vår leverantör om händelsen för att säkerställa att de gjort allt i sin makt för att undvika detta. Vi ska diskutera hur vi kan ersätta Anita, säger Rune Jungberg Pedersen, kommunikationschef på Jysk.

ARTIKELN HANDLAR OM