”Hoppas att många sätter kaffet i halsen”

avViktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett ögonblick...Lisa Bjurwald, som blir kolumnist i Aftonbladet i sommar

Foto: Erik Simander.
Lisa Bjurwald.

Hon är journalist och författare och har granskat extremhögerns framfart. Varje tisdag under hela juli och augusti kommer Lisa Bjurwald nu skriva kolumn i Aftonbladet.

– Jag hoppas att många sätter sommarkaffet i halsen.

Nu är det klart. Journalisten och författaren Lisa Bjurwald kommer att skriva kolumn i Aftonbladet varje tisdag under juli och augusti.

– Det känns superroligt, rent ut sagt. Det är härligt att slippa semester eftersom jag är lite workoholic. Min nya bok har precis gått i tryck, och då sitter man som skribent och undrar vad man ska göra nu.

– Jag har jobbat för de tre andra stora (Expressen, Svenska Dagbladet och DN) så det blir första gången för Aftonbladet.

För den som inte känner till dig – vem är du?

– Jag har jobbat som journalist i 20 år. Jag har gett ut flera böcker om Europas extremhöger vilket jag också åker runt och föreläser om.

Vad kommer du att skriva om?

– Jag vill gärna överraska. Det kommer inte bara vara sådant som jag skrivit om tidigare. Man kan förvänta sig att jag kuppar in massa intressanta ämnen. Men det kommer gå en röd tråd med starkt samhällsengagemang och starka åsikter. Det blir inga halvmesyrer. Jag hoppas att många sätter sommarkaffet i halsen.

”Hoten är värre i småstäder”

Du är journalist, kvinna, och har skrivit om högerextremism. Får du mycket hat?

– Ja, men jag är extremt luttrad när det gäller den fronten. Jag jobbar just nu med en reportageserie för Blankspot Project om hur pressfriheten är hotad i Sverige, bland annat på mindre orter. Där blir hoten mycket värre än i en storstad.

Hur blir din sommar?

– Jag kommer klämma in lite andra grejer också. Jag ska bland annat ned och podda i Almedalen med min numera Schibstedkollega Margret Atladottir (redaktör på Politism, reds. anm.). Jag kommer åka till Italien i juli också, så någon italiensk-smakande kolumn blir det också. Sedan kommer min nya bok ut den 24 augusti.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar att min första text nästa vecka blir mycket läst och ruskar om folk. Att det blir en succé.

Namn: Lisa Bjurwald

Ålder: 37 år. Bostad: Stockholm. Familj: Ja. Inkomst: Skral till medel.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM