Supergrotta upptäckt på Gotland

NYHETER

Nu pågår utforskningen av en nyupptäckt grotta på Gotland

1 av 7

En grupp grottutforskare på Gotland har tagit sig drygt 150 meter in i en nyupptäckt grotta.

– Ibland är det så trångt att vi får dra loss varandra, säger Per Bäckström, som deltar.

Det var genom ett tips som Per Bäckström fick höra om grottan, som kallas Bryet. En speleolog som varit vid platsen tipsade om att det verkade finnas hålrum under marken.

– Han hade själv inte möjlighet att undersöka saken, men jag och några vänner som är medlemmar i speleologförbundet började gräva oss in i augusti förra året, berättar Per Bäckström.

Han vill inte berätta exakt var Bryets mynning ligger, främst för att oerfarna människor inte ska ta sig ner i grottan och skada sig.

Fastnat flera gånger

Hittills har gruppen grävt sig 152 meter in i Bryet - på vissa ställen har det varit så trångt att de inte kunnat krypa.

– Vi har fastnat i vissa passager, men vi är alltid minst två personer där nere. När man inte kommer vidare själv får den andra personer dra i armar och fötter, berättar Per Bäckström.

– Det låter nog värre än det är. Vi är inte rädda, det känns mest kul och spännande.

Outforskat område

Gruppen har inte hittat några tecken på tidigare besökare i grottan - åtminstone inte mänskliga besökare, enligt Per Bäckström.

– Vi har hittat rävkranier och rester av gnagare, men vi är övertygade om att ingen människa satt sin fot där nere förut. Det känns fantastiskt att se en helt outforskad plats, det är förmodligen en gång och aldrig mer som man får vara med om en sådan här spännande grej.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gotland