Gerdas tips ska få männen att sluta kommentera kvinnor

NYHETER

Komikern Ingegerd ”Gerda” Bylund, 55, tröttnade på hur män alltid ska bestämma hur kvinnor får se ut. I ett klipp som setts 1,2 miljoner gånger presenterar hon lösningen på problemet.

Foto: Ingegerd Bylund, 55, är komiker under namnet Gerda Bylund.

Ingegerd Bylund, 55, arbetar i en skola men kör även standup under namnet ”Gerda Bylund”.

I fredags hade hon läst en hel del om kvinnan som tvingades klä av sig sin burkini i Frankrike och började fundera på varför alltid män ska bestämma hur kvinnor får se ut.

Då fick hon en snilleblixt och spelade in en kort video som i skrivande stund setts över 1,2 miljoner gånger.

– Det är alltid vi kvinnor som ska anpassa oss efter vad männen vill. Jag är 55 år och har varit med ett tag. När jag var 13 år var jag 182 centimeter – för lång. Sedan var jag för smal och för tjock. Det är alltid fel och det är sjukt att vi måste ändra på oss. Så då kom jag på idén, berättar hon.

Idén är att män helt enkelt kan sätta sig och dra ned en mössa över huvudet:

”Män har svårt att titta på oss kvinnor hur vi än ser ut. Därför har jag tagit fram ett plagg till männen (...) Nu slipper man titta och irritera sig på hur vi kvinnor ser ut. (...) Och det slipper pirra tilll i brallan så snart man ser lite hud”.

”Jag vet att det inte är alla män”

Ingegerd säger att hon är chockad över den enorma responsen – och att hon direkt även fick uppleva nätets baksidor.

– Jag har aldrig varit med om något sådant här och det är jättekul att de flesta förstår att det är ett inlägg i debatten gjord med glimten i ögat. Men det drar alltid till sig troll. Min dotter smsade mig och sa att jag skulle sluta läsa kommentarer – så det gjorde jag. Men någon skrev att ”det gäller inte alla män”. Snälla, jag är 55 år och jag känner en mängd utmärkta män och pojkar. Jag vet att det inte är alla män, det behöver ingen säga till mig.

”Önskar killar kunde dra ned mössan och andas lite”

Som kvinnlig, och dessutom lite äldre, komiker menar Ingegerd att det är viktigt att prata om pressen kvinnor har på sina kroppar.

– Jag skämtar ofta om kropp och åldrande. Jag är kvinna och har växt upp i den här världen och jag vet hur män dikterar hur man ska se ut. Därför måste vi våga prata om det så det slutar någon gång. Det är inte okej att tafta på en tjej i ett folkhav och jag var ung sa de vuxna ”det börjar med slag och slutar med barnbidrag”. Det är ju bara bedrövligt och jag blir förbannad när jag läser att inget händer på den fronten. Därför önskar jag att killarna bara kunde sätta sig i ett hörn, dra ned mössan över huvudet och bara andas lite.

ARTIKELN HANDLAR OM