Expert: Clinton vann debatten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

HEMPSTEAD, NEW YORK/STOCKHOLM. I natt drabbade de samman.

Hillary Clinton och Donald Trump stod på samma scen i 90 minuter och debatterade.

Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet tycker att Clinton vann debatten.

– Första 20 minuterna var Trump möjligtvis med i debatten. Men de sista 60 var nästan en katastrof, säger han till TT.

Det är jämnt i flera opinionsmätningar mellan Clinton och Trump, så att vinna den första av tre presidentdebatter ligger definitivt i bådas intresse. Båda sägs ha studerat motkandidatens personlighet i detalj för att hitta svaga och starka punkter att trycka på under debatten.

För Clintons del blir en viktig fråga att nå fram med sitt budskap, hon är en rutinerad debattör och lär inte ha svårt att svara på frågor, men kritiseras ofta för att inte nå ut som en pålitlig kandidat gentemot nya väljare och uppvisa en alldeles för hård yta.

Rättvist fick starta

Debatten inleddes med ämnet välstånd och hur jobb ska kunna skapas, i ett USA där inkomstklyftorna är enorma.

Hillary Clinton inledde med att tala om innovation och småföretagande. Men också att det är viktigt med rättvisa löner, betald föräldraledighet, och gratis utbildning.

Donald Trump tog ett internationellt perspektiv. Han pratar om att amerikanska jobb stjäls av Kina och Mexiko, att bolagen flyr. Det får inte hända. Han lovar "enorma" skattesänkningar. Han säger att han vill riva upp frihandelsavtalen.

Känsliga ämnen

Återkommande ämnen som kandidaterna kritiserats för kom tidigt upp till ytan.

Trump lovar lite svepande att offentliggöra sina deklarationer när skattemyndigheten gått igenom dem.

– När hon offentliggör sina 33 000 e-postmeddelanden som hon raderat så ska jag visa mina deklarationer, säger Trump med hänvisning till Clinton och den privata e-postserver hon utretts för.

– Jag gjorde ett misstag som använde en privat e-postserver. Jag skulle inte göra om det. Det var ett misstag och jag tar ansvar för det, säger Clinton. Trump kontrar med att hävda att "det var avsiktligt och vanhedrande".

NBC:s ankare Lester Holt som leder debatten tog upp det delikata ämnet om att Trump drivit den så kallade birther-rörelsen, som ifrågasatte huruvida president Barack Obama var född i USA:

– Jag var den som fick honom att ta fram födelseattesten. Jag tycker att jag gjorde ett bra jobb, säger Trump och lägger till att han tycker sig ha skapat mycket goda relationer med USA:s svarta minoritet.

Trump knappar in

Republikanen Trump har de senaste veckorna knappat in på demokraten Clinton och den förra utrikesministern är enbart 2,8 procentenheter före affärsmannen, enligt den sammanvägning av nationella opinionsmätningar som Real Clear Politics gör.

Analytiker uppskattar att så många som 100 miljoner tittare kan komma att se ordduellen, vilket skulle vara i nivå med finalen i den amerikanska fotbollsligan Super Bowl.

”Clinton vann”

Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet tycker att Clinton vann debatten.

– Första 20 minuterna var Trump möjligtvis med i debatten. Men de sista 60 var nästan en katastrof.

När det handlade om handel visade Trump viss styrka.

– Annars har jag svårt att se någon styrka hos honom. Clinton var ganska rak på sak, saklig, höll sig ganska lugn, hade smarta repliker och "soundbites". Hennes lugn säger väldigt mycket, och är kanske det som skadar Trump mest. Hennes lugn kontra hans oslipade sätt att debattera.

SE OCKSÅ

Så var presidentdebatten

Christensen konstaterar att årets kampanjer skiljer sig från tidigare och att det därför är svårt att sia om hur den påverkar opinionen.

– Logiskt sett borde det ge Clinton en knuff i mätningarna. Det är svårt att se att Trump inte skulle tappa stöd.

”Kan inte fortsätta så här”

Jonathan Mann, politisk reporter hos CNN, tycker däremot att det är svårt att utse en tydlig vinnare i nattens debatt.

– Jag tror inte att någon av dem fick den debatt de velat ha, säger han till Aftonbladet.

– Clinton visade inte att hon är en ledare som folk kan bli inspirerade av.

Till skillnad från primärvalsdebatterna, som på Republikanernas sida präglades av påhopp, tvingades Trump i natt diskutera politik och ståndpunkter.

– Jag skulle gissa att Trumps kampanj kommer att försöka att slipa honom. Han kan inte fortsätta så här på de andra två debatterna. Det kommer att skada honom, medan jag tror att Clinton kommer att hålla samma linje, säger Christian Christensen.

8 av tio väljare, omkring 100 miljoner amerikaner, har uppgett att de kommer att följa debatten på tv, enligt Washington Post.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

Publicerad:

LÄS VIDARE