Misstänkte terroristen har lämnat sjukhuset

Av: Karin Ahlborg, Niklas Svahn, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 21

bryssel/stockholm. Den misstänkte Paristerroristen Salah Abdeslam, 26, har skjutits och gripits i Bryssel.

Tillslaget tvingades fram en dag för tidigt, enligt Le Soir.

Abdeslam lämnade under lördagsmorgonen sjukhuset och väntas inom de närmaste dagarna utlämnas till Frankrike.

Efter tisdagens räd mot en lägenhet i stadsdelen Forest, där den 35-årige algeriern Mohamed Belkaid dödades, flydde Salah Abdeslam.

Han tog sedan kontakt med en vän som länge har övervakats av belgisk säkerhetspolis. De stämde träff i den lägenhet där fredagens gripande skedde, i stadsdelen Molenbeek i nordvästra Bryssel.

Fredagens minutiöst planerade insats skulle egentligen genomförts först på lördagen. Men eftersom uppgiften att Salah Abdeslams dna hittats i Forest publicerats i belgiska medier bestämde sig polisen för att tidigarelägga aktionen.

Fem personer gripna

Salah Abdeslam och ytterligare fyra personer  inringades och "neutraliserades" i en lägenhet i  Molenbeek under fredagseftermiddagen. Den belgiska polisen öppnade eld så fort en familjemedlem öppnade dörren, enligt den belgiska tidningen Le Soir.

Enligt uppgifter till HLN var åtminstone inte Salah Abdeslam beväpnad vid tillslaget men vägrade lyda order. För att oskadliggöra honom sköts han i benet eller foten. När han greps erkände han direkt vem han var. Enligt Sky News källor ska Salah Abdeslam inte ha gjort motstånd när polisen stormade lägenheten där han gömde sig.

En annan av de gripna är Monir Ahmed Alaaj, eller Choukri, en nära medarbetare till Salah Abdeslam. Även han ska ha skjutits i benet.

De tre övriga är medlemmar i den familj där Abdeslam gömt sig.

”Vi har honom”

Efter gripandet fördes Salah Abdeslam till St Pierre-sjukhuset i centrala Bryssel.

– Vi har honom, sa Belgiens migrationsminister Theo Francken i ett uttalande.

Polisen satte upp avspärrningstejp utanför sjukhusentrén och bevakade området med flera bilar.

Insatsen i belgiska Molenbeek pågick in på kvällen och avbröts först vid 21-tiden.

Två högljudda explosioner hördes där den massiva polisinsatsen pågick, rapporterar belgiska BFMTV.

Explosionerna ska ha kommit från poliser som säkrade byggnader med distraktionsgranater.

Enligt Le Soir har polisen på plats kommunicerat med megafoner, sannolikt för att få de inringade personerna att ge upp. Under räden ska ett tiotal skott ha avfyrats, rapporterar Sky News.

Spaning i två dagar

Under lördagsmorgonen lämnade Abdeslam och Choukri sjukhuset, enligt stadens borgmästare, rapporterar AFP.

”De två misstänkta terroristerna har lämnat St Pierre-sjukhuset”, skriver Yvan Mayeur på Twitter.

Borgmästaren nämnde dock ingenting om vart de två männen förts. Salah Abdeslam väntas dock bli utlämnad till Frankrike inom de närmaste dagarna.

Enligt tv-kanalen RTBF har spaning pågått i dagar mot ett hus på den gata – Rue des Quatre Vents – där fredagens tillslag gjordes.

Flera andra tillslag har också gjorts i samma område, där Abdeslam även söktes intensivt under veckorna efter terrordådet i Paris i november.

Efter gripandet åkte Frankrikes president Francois Hollande till det belgiska regeringskansliet för att göra ett gemensamt uttalande med Belgiens premiärminister Charles Michel.

Hittade fingeravtryck

Fredagens insats i Molenbeek har skett som en direkt följd av polisinsatsen i stadsdelen Forest i tisdags då algeriern Mohamed Belkaid, som tidigare bott i Sverige, dödades. Salah Abdeslam och en annan person ska då ha befunnit sig i samma lägenhet men lyckats undkomma det massiva polisuppbådet. Vid den tekniska undersökningen hittades Abdeslams fingeravtryck och dna på platsen.

Salah Abdeslam är känd som tillhörande den inre kretsen som organiserade och genomförde Parisattackerna där terrorister dödade 130 personer i en koordinerad aktion. i november förra året. Han är fransk medborgare men född i Bryssel.

”Fler gripanden”

Belgiens premiärminister Charles Michel sa vid en presskonferens på fredagskvällen att belgisk polis utfört över 100 olika aktioner under de fyra månader som gått efter terrordådet i Paris.

– Samarbetet mellan Belgien och Frankrike har fungerat utmärkt, vi har velat samma sak, säger Michel.

Frankrikes president Hollande sänder tankar till offren i Paris-attacken.

– Givetvis går tankarna till offren och deras familjer eftersom Salah Abdeslam var i högsta grad involverad i planeringen och genomförandet.

Han säger också att terroristen är identifierad.

– Det här är ett viktigt steg men det är inte det sista. Det kommer att göras fler gripanden eftersom vi vet att nätverket i Belgien är stort.

Abdeslam kommer att begäras utlämnad till Frankrike för att ställas inför rätta där. Den tekniska undersökningen från lägenheten där fyra personer inklusive Salah Abdeslam greps kommer troligtvis att leda till nya tillslag, enligt Charles Michel.

Salah Abdeslam och Choukri har rest tillsammans. Redan i oktober en dryg månad före Parisattacken kontrollerades de två i tyska Ulm och fick lämna fingeravtryck av okänd anledning, skriver LaCapitale.

Publicerad: